Aktualizované Rôzne

Dunaj má dnes svoj deň. Tohtoročné oslavy rieky už odštartovali

Vedeli ste, že aj Dunaj má svoj sviatok? Medzinárodný deň Dunaja oslavujeme už od roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku Dunaj má dnes svoj deň. Tohtoročné oslavy rieky už odštartovali
14
Galéria
Zdroj: TASR

Druhá najdlhšia rieka na európskom kontinente dnes oslavuje svoj medzinárodný sviatok. Dunaj, po brehoch ktorého sa rozrastá hlavné mesto Slovenska, bude dnes oslavovať niekoľko krajín Európy.

Oslava rieky

Medzinárodný deň Dunaja si verejnosť pripomína každoročne 29. júna. Tradícii osláv Dňa Dunaja predchádzal Dohovor o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja, ktorý uzavreli zástupcovia podunajských krajín EÚ v Sofii v júni 1994. Desať rokov po jeho podpise vyhlásili Medzinárodný deň Dunaja. Dokument je zameraný na zlepšenie a ochranu Dunaja a vôd v jeho povodí.

Rieka Dunaj sa stala múzou nejednému umelcovi, počnúc rakúskym skladateľom Johannom Straussom, ktorý ju zvečnil vo valčíku Na krásnom modrom Dunaji, cez Jána Bottu, ktorý napísal Báj na Dunaj až po súčasné reklamné agentúry, ktoré lákajú turistov práve motívom našej rieky.

Napriek tomu, že Dunaj oslavuje až dnes, Slnovrat na Dunaji odštartoval sériu osláv naplno už koncom mája. Kompletný program nájdete TU.

Zaujímavé adresy Dunaja

Hrad Devín týčiaci sa na hradnej skale nad sútokom Dunaja a Moravy je obľúbeným nielen pre jeho bohaté dejiny, z jeho nádvoria dovidíte na ladné krivky oboch riek. Zamilované páry sa sem chodia pozerať na západ slnka, jeho odlesk na hladine.

Chránený areál Pečniansky les je jedným z mála pôvodných lužných lesov. Stretnúť tu počas prechádzky môžete ďateľa čierneho či bobra vodného.

Na polostrove toku rieky Dunaj, neďaleko mestskej časti Čunovo, si môžete zájsť do galérie Danubiana. Ponúka výstavy moderného umenia počas celého roka.

Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne. Ak nemáte vlastný čln, v lokalite funguje požičovňa člnov. Nechajte sa zlákať na splav a vyberte sa objavovať krásy prírody v dvojmiestnom a trojmiestnom kanoe.

Vyhliadkové plavby sú už v Bratislave samozrejmosťou. So skúsenými kapitánmi sa môžete plaviť za zrúcaninami Hradu Devín alebo si dať Bratislavský okruh panoramatickou plavbou popod bratislavské mosty.

V rámci dobrodružnej výpravy za slovenskými mlynmi sa určite zastavte pri vodných mlynoch v Jelke, Tomášikove, Dunajskom Klátove či v Kolárove a nevynechajte ani Vodné koleso v Jahodnej.

Mimoriadny význam Dunaja

Dunaj sme sa, po jeho osídlení v priebehu rokov, naučili využívať na dopravu, obchod, výrobu energie aj poľnohospodárstvo. Brehy rieky sú vychýrené športovým a rekreačným využitím. Pozdĺž celého toku Dunaja sa tiahne vyhľadávaná cyklotrasa Eurovelo 6.

Dunaj ako jeden z najdôležitejších zdrojov cestovného ruchu oplýva aj významným ekosystémom pre sťahovavé vtáctvo v lete aj zime.

Dohovor o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja

Medzinárodná komisia na ochranu Dunaja (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) pri 10. výročí podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja vybrala 29. jún za Medzinárodný deň Dunaja, aby sa pripomínali nielen úspechy pri ochrane veľtoku, ale aj nové úlohy stojace pred obyvateľmi povodia.

Dátum 29. jún by sa preto mal dostať do programu ministrov životného prostredia i organizácií venujúcich sa ochrane vôd v štátoch, cez ktoré rieka preteká.

Dunaj pramení v Čiernom lese v Nemecku vo výške 1078 metrov nad morom s dĺžkou toku 2857 km, z toho 172 km na území Slovenska. Preteká desiatimi štátmi – Nemeckom, Rakúskom, Slovenskom, Maďarskom, Chorvátskom, Srbskom, Rumunskom, Bulharskom, Moldavskom a Ukrajinou.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM