Rôzne

Dopravný podnik zabezpečí všetky nočné linky funkčným kamerovým systémom

Primátor avizuje, že v krátkom čase dôjde k prehodnoteniu predpísaného postupu vodičov v prípade, že sa nejaký bezpečnostný incident vo vozidle odohráva.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik zabezpečí všetky nočné linky funkčným kamerovým systémom
3
Galéria
Zdroj: TASR

Bezpečnosť v MHD bola hlavnou témou dnešného stretnutia na magistráte, ktoré operatívne zvolal primátor Bratislavy M. Vallo hneď po tom, ako sa dozvedel o útoku na manželský pár v autobuse MHD. Bratislava24.sk o tom informoval Peter Bubla, hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Bezpečnosť v MHD

Aby ľudia používali MHD, musí byť nielen spoľahlivá a rýchla, ale musí byť aj bezpečná. Za účasti polície, mestskej polície, vedenia Dopravného podniku Bratislava, vedenia mesta a odborníkov z magistrátu sa dnes uskutočnilo stretnutie s cieľom nájsť riešenia pre zvýšenie bezpečnosti cestujúcich v MHD.

Časť riešení je na strane Dopravného podniku, mesta a zložiek, ktoré zabezpečujú verejný poriadok. Výraznejšie nápomocná však môže byť aj cestujúca verejnosť. „V prvom rade musia byť všetky vozidlá vybavené kamerovým systémom tak, aby bezpečnostné zložky mali online spojenie s vozidlom MHD, v ktorom sa odohráva krízová situácia. Rovnako musí byť k dispozícii kamerový záznam, aby bolo možné aj po prípadnom incidente jednoduchšie identifikovať agresora a pôsobiť na ďalších potenciálnych aj spätne odstrašujúcim príkladom,“ informoval Bubla s tým, že v budúcnosti sa budú všetky vozidlá MHD nakupovať už len s kamerami.

Kamery v MHD

„Zatiaľ je spoločnou snahou mesta a DPB všetky nočné linky, kde je zvýšené riziko takýchto incidentov, zabezpečiť funkčným kamerovým systémom. Rovnako už v krátkom čase v spolupráci s políciou aj mestskou políciou príde k prehodnoteniu predpísaného postupu vodičov v prípade, že sa nejaký bezpečnostný incident vo vozidle odohráva,“ dodal Bubla.

Ďalšou samostatnou témou je čo najrýchlejšie zabezpečiť prítomnosť polície na mieste činu. Tu hľadá mesto spôsob, ako verejnosť môže privolať hliadku aj bez toho, aby sa priamo vystavila ohrozeniu reálnym alebo potenciálnym agresorom. Mestská polícia aj pre tieto prípady buduje svoju špeciálnu zásahovú jednotku.

„Nedávny agresívny čin skupiny mladíkov voči manželskému páru v autobuse MHD tvrdo odsudzujeme a veríme, že čo najskôr príde k ich obvineniu aj k spravodlivému potrestaniu,“ uzavrel hovorca.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM