Správy

Dôležité INFORMÁCIE na vianočné sviatky: TAKTO budú fungovať pohotovosti

Ak vás cez sviatky potrápi zdravie, tieto informácie sa vám budú hodiť.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité INFORMÁCIE na vianočné sviatky: TAKTO budú fungovať pohotovosti
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravil aj tento rok prehľad pohotovostí a zubno-lekárskych pohotovostí pre deti i dospelých, ak by nadchádzajúce vianočné sviatky priniesli so sebou úraz či vážnejšiu chorobu. K dispozícii budú v štandardnom režime. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Akútne a náhle zmeny zdravotného stavu, ktoré bezprostredne neohrozujú život pacienta, rieši ambulantná pohotovostná služba,“ pripomína Forman.

Dôležité časy

Ambulantná pohotovostná služba (APS) funguje počas pracovných dní od 16.00 do 22.00 h, cez víkendy a sviatky od 7.00 h. V hlavnom meste poskytujú prevádzkovatelia takúto službu v Železničnej nemocnici s poliklinikou na Šancovej ulici i v petržalskej Poliklinike na Strečnianskej u­lici.

Pre detských pacientov nájdu rodičia pomoc na Kramároch v Národnom ústave detských chorôb na Limbovej cez sviatky a víkendy od 7.00 do 22.00 h, v pracovné dni od 16.00 h.

V okrese Malacky je možné vyhľadať pomoc v malackej Nemocnici na ulici Duklianskych hrdinov, v rámci okresu Pezinok poskytujú takúto službu na Bratislavskej ulici v Pezinku.

Zubári aj lekárne

„Ak by sa počas sviatočných dní objavili nepríjemnosti so zubami, k dispozícii bude zubno-lekárska pohotovostná služba,“ dopĺňa Forman. V bratislavskom regióne ju bude zabezpečovať šesť zubných ambulancií, na Drieňovej, Laurinskej, Krížnej, Bajkalskej a Jarabinkovej ulici.

Ústavná pohotovostná služba bude dostupná nepretržite v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) Ružinov, na Kramároch, a tiež v Petržalke, rovnako tak v Nemocnici Malacky.

Rovnako bude fungovať lekárenská pohotovosť v lekárňach. Jedna pohotovostná lekáreň má nepretržitú prevádzku (Univerzitná lekáreň) a jedna pohotovostná lekáreň je priamo v ambulantnej pohotovosti pre deti v Národnom ústave detských chorôb na Kramároch. Otvorená je denne do 22.30 h.

Zásobte sa pred sviatkami

BSK pripomína že úlohou lekárenskej pohotovosti je vydať lieky pacientom ošetreným na ambulancii lekárskej pohotovostnej služby pre dospelých či deti a dorast. V pohotovostnej lekárni sa prednostne vydávajú lieky na recepty z pohotovostí, nejde teda o každodennú prevádzku lekárne. Najväčšiu záťaž na pohotovostné lekárne počas sviatkov pritom často predstavujú ľudia, ktorí si prišli kúpiť voľnopredajné lieky ako sú vitamíny, výživové doplnky či „bežné“ lieky proti bolesti.

„Tie odporúčame kúpiť si v predstihu alebo až po sviatkoch. Nebude tak dochádzať k zbytočnému preťažovaniu lekární prípadmi, ktoré nie sú akútne,“ odkazuje BSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Super Àvia Catalana
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM