Nina Táborská Rôzne

Dokedy sa chceme prizerať hrôze za Volkswagenom?

Cez víkend vás čakajú aktivity, ktorými spravíte niečo nielen pre seba, ale aj pre mesto, v ktorom žijete. Ošarpané zábradlia, čierne skládky, odpadky, ... Každé mesto je zrkadlom obyvateľov, ktorí v ňom žijú. Spoliehať sa, že ulicu po nás niekto uprace nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Dokedy sa chceme prizerať hrôze za Volkswagenom?
Zdroj: TASR

Kupujeme výrobky s prívlastkom “eko”, jeme len “bio”, chránime si svoje zdravie… Čo ale nechránime, je naše vlastné mesto. Zelená hliadka Bratislavy hovorí jasne: “Začnime od seba a buďme zodpovední voči svojmu okoliu.”

„Keby každý jeden z nás zodvihol zo zeme čo i len jednu cigaretovú krabičku či plechovku, do mesiaca je Bratislava čistá,” hovorí aktivista Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky – dobrovoľníckej iniciatívy, ktorá začala svoju činnosť ešte v roku 2011.

Združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, sa venuje témam čiernych skládok či odpadového hospodárstva, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Venujú sa tiež parkovaniu na chodníkoch a usporadúvajú tzv. Spotfix akcie, ktorých cieľom je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce…

A jedna taká akcia sa bude konať aj túto sobotu.

Spotfix – zábradlia Mamateyovej

Jednou zo vstupných brán do Petržalky je križovatka Mamateyová-Šusteková. Ako sa to na významné križovatky v Bratislave patrí, tak aj táto má okolo seba postavené zábradlie. To má brániť chodcom prekračovať cestu mimo priechodov a asi má byť aj výstražným zariadením. Ak sa však tadiaľ prejdete zistíte, že namiesto bielo-červeného zábradlia špatí priestor hrdzavá, ošarpaná konštrukcia.

„Zábradlie sa však veľmi dlho nedočkalo nového náteru a tak postupne hrdzavie. My tento regres už túto sobotu zastavíme na zábradlie dostane nový náter, ktorý zvýši jeho estetiku a hlavne spomalí hrdzavenie zábradlia,” informuje Zelená hliadka.

Akcia začína o 9:30 na Štustekovej. Viac sa dozviete TU.

Hrôza za Volkswagenom

„Každý priestor, ktorý umožňuje anonymné zbavenie sa odpadu je potenciálne ohrozený,“ hovorí aktivista. A tak vznikla aj čierna skládka za areálom Volkswagenu medzi Devínskou Novou Vsou a Záhorskou Bystricou. Zelená hliadka ju nazvala hrôzou a túto nedeľu sa možno i vďaka vám pokúsia Bratislavu tejto hrôzy zbaviť.

„Naša jubilejná 80tka sa zameria na rozsiahlu čiernu skládku za areálom Volkswagenu medzi Devínskou Novou Vsou a Záhorskou Bystricou. Spravíme si malý nedeľný výlet za odpadom,“ informuje Matúš Čupka.

Skládka sa nachádza na samom okraji bratislavského katastra a bude tak pravdepodobne najvzdialenejšia bratislavská skládka, akej sa Zelená hliadka kedy venovala. „Čaká nás preto ďalšia veľká výzva,“ doplnil Čupka.

Stretávka je rovnako o 9:30 ráno na zastávke Patrónka smer von z mesta. Viac sa dočítate TU.

Prečítajte si tiež: Videli ste už komunálne peklo? Možno ste okolo neho chodili aj vy

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM