Nina Táborská Rôzne Rôzne

Dočkáme sa? Po novom Starom moste by sme sa mohli prejsť už o mesiac

Ak sa žiaden z kolaudujúcich úradov neodvolá, Starý most sprístupnia peším i cyklistom už o mesiac. Hlavné mesto však doposiaľ dostalo v rámci kolaudácie už niekoľko pripomienok. Napríklad od Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa? Po novom Starom moste by sme sa mohli prejsť už o mesiac
Zdroj: TASR

Starý most v Bratislave by sa pre cyklistov a peších mohol sprístupniť už o mesiac. Informuje o tom primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal vo videu na facebookovej stránke bratislavského magistrátu.

„Máme tri kolaudačné rozhodnutia na petržalskú stranu Starého mosta, Starý most a Štúrovú. Dnes začína plynúť 30-dňová odvolacia lehota a ak sa nikto neodvolá, tak o mesiac môžu cyklisti a peší ísť na Štúrovú ulicu a Starý most,“ uviedol primátor.

Podľa bratislavskej samosprávy sú termíny ukončenia kolaudačných konaní závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov.

Zložité kolaudácie

Kolaudácia sa týka napríklad električkového zvršku i chodníkov na Štúrovej ulici, samotného Starého mosta či estakád. „Dokopy je to viac ako 140 objektov, ktoré sú rozdelené do desiatich kolaudačných konaní. Kolaudujú ich štyri úrady,“ spresnila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že je to špeciálny stavebný úrad na hlavnom meste, bratislavská mestská časť Petržalka, Bratislavský samosprávny kraj ako špeciálny stavebný úrad a Okresný úrad Bratislava.

Hlavné mesto už dostalo v rámci procesu kolaudácie niekoľko pripomienok, a to najmä od Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. „Upravili sme dlažbu, ktorá je navádzacím pásom pre nevidiacich na Štúrovej ulici. Táto dlažba nebola dostatočne kontrastná, preto sme ju vymenili,“ priblížila hovorkyňa. Mesto taktiež upravilo výšku hrany nástupišťa pri Mýtnom domčeku, ktoré nespĺňalo parametre podľa pôvodného projektu.

Čítajte tiež: Najprv zabudnutá zastávka, teraz výmena dlažby. Na Štúrovej sa opäť objavia robotníci

Na cyklotrase na Štúrovej ulici dala odstrániť samospráva pôvodný náter, ktorý tam bol cez zimu. „Cyklotrasa na Štúrovej ulici bude moderná, plastová, čiastočne vyvýšená a bude obsahovať aj navádzacie drážky pre nevidiacich, aby vedeli, že sú na cyklotrase a mohli sa jej vyhnúť,“ uviedla Skokanová. Podľa jej slov v tomto prípade ide o pôvodnú časť projektu, no nebolo ju možné realizovať v zimnom období, preto bola cyklotrasa označená len bežnou farbou.

Najočakávanejší projekt

Stavebné práce na výstavbe projektu prvej časti nosného systému MHD do Petržalky sa skončili 15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo mesto o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov. Hlavné mesto ako stavebníka nosného systému MHD zastupuje spoločnosť Metro Bratislava.

Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Starý most testujú električky, stále bez ľudí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM