Nina Táborská Správy

Dočká sa Bratislava planetária? V hlavnom meste je aj vhodnejší priestor ako PKO

Občianske združenie Slovenské planetáriá pokračuje v snahe vybudovať prvé planetárium v hlavnom meste. Za týmto účelom predstavilo v stredu večer architektonické návrhy na realizáciu planetária, ktoré vypracovali študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Dočká sa Bratislava planetária? V hlavnom meste je aj vhodnejší priestor ako PKO
Zdroj: Dnes24.sk

„Časť z nich je na výstave v priestoroch The Spot na Námestí SNP v Bratislave, kde si ich možno pozrieť do 18. decembra. Radi by sme prezentovali všetky návrhy. Dúfame, že v spolupráci s mestom sa nám to podarí,“ konštatoval Peter Volek z OZ.

Zároveň pripomenul, že nedávno prezentovaný ideový zámer vybudovať pre verejnosť objekty planetária a mediatéky v rámci projektu River Park 2 spoločnosti Henbury Development namiesto existujúcich objektov Parku kultúry a oddychu (PKO) na dunajskom nábreží technicky presnejšie nepoznajú. Avšak vítajú ďalšiu snahu o vznik planetária, ktorá rozširuje diskusiu o tejto potrebnej vzdelávacej a informačnej inštitúcii pre všetky vekové kategórie.

Viac o zámeroch v River Park 2 sa dočítate tu: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

„Bratislava je jedným z posledných hlavných miest v Európe, ktoré nemá planetárium ani verejné astronomické pracovisko. Pokusy na jeho výstavbu tu boli v 30., 50. a 90. rokoch 20. storočia, no nič sa nerealizovalo. Naopak, v roku 2006 zanikol astronomický klub v PKO, neexistuje krúžková činnosť v Iuvente, zanikli centrá voľného času a iné bývalé voľnočasové aktivity. Záujemcovia o vesmír, kozmonautiku, astronómiu a prírodné vedy sa nemajú kde stretávať. Planetárium má slúžiť na tieto účely ako komunitný priestor,“ zdôvodnil Peter Volek.

Vhodnejší priestor ako PKO

Ďalší člen združenia Juraj Kubica predstavil študentské práce ateliérovej tvorby STU. V zadaní bol návrh projekčnej kopuly s priemerom 15 až 18 metrov na premietanie digitálneho filmového obrazu a sála so 140 sedadlami s možnosťou využitia aj na prednášky a kultúrne programy. Pre planetárium bola určená lokalita na kopci v Mlynskej doline alebo Staré Grunty.

„Je to vhodnejší priestor ako PKO. Ale do úvahy prichádzajú aj iné lokality – Ekoiuventa alebo miesto Ďurkovičovej teplárne, možné sú aj iné voľné priestory – multuplexy v niektorom nákupnom centre. Planetárium ako projekčné premietanie umelej oblohy sa dá realizovať aj vo vnútornom objekte,“ povedal Kubica.

„Pred komunálnymi voľbami v roku 2014 sme oslovili kandidátov na primátora Bratislavy. Chceli sme, aby sa v prípade zvolenia verejne zaviazali podporiť rozvoj astronómie a výstavbu planetária. Súčasný primátor Ivo Nesrovnal sa pod tento sľub podpísal a zoznámil sa s naším podrobným projektovým zámerom výstavby planetária,“ uviedol Volej.

„Mysleli sme, že týchto verejnoprospešných služieb by sa toho mohla chytiť niektorá kompetentná štátna inštitúcia alebo samospráva. Náš zámer planetária v Ekoiuvente sme predložili ministrovi školstva. Vieme, že takého zariadenie tu chýba. Aj asi 500 škôl v Bratislave a okolí by ho mohlo využiť. No sme otvorení aj pre spoluprácu so súkromným sektorom. Máme vypracované zámery aj na jeho prevádzku,“ dodal na záver.

Prečítajte si tiež: Jediné hlavné mesto v EÚ bez planetária = Bratislava. Kde je problém?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM