Nina Táborská Samospráva

Dočká sa Bratislava novej Hlavnej stanice? Tento rok vyprší termín na jej obnovu, práce ani nezačali

Na obnovu priestoru pred Hlavnou stanicou ostal investorovi, spoločnosti Transprojekt, čas už len do konca tohto roka. S prácami v teréne ešte ani nezačal. Nedohodol sa s predchádzajúcim ani súčasným vedením mesta. Od samosprávy totiž posledné roky žiada uzatvoriť k zmluve dodatok, čo mesto odmieta.

Ilustračný obrázok k článku Dočká sa Bratislava novej Hlavnej stanice? Tento rok vyprší termín na jej obnovu, práce ani nezačali
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Transprojekt má mestu vybudovať cesty či podzemnú električku a dohodnuté skolaudované objekty odovzdať do konca tohto roka. To hovorí zmluva o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal s investorom ešte exprimátor Andrej Ďurkovský.

Za to mu potom Bratislava dá do vlastníctva vyše 22-tisíc štvorcových metrov pozemkov a investor si v lokalite postaví nákupné centrum, ktoré prestavbu stanice zaplatí. Vyvolané investície sú druhá časť kúpnej ceny pozemkov, prvú, 365-tisíc eur, už firma mestu poslala na účet.

„Začarovaný kruh“

Spoločnosť už dlho tvrdí, že zmluva je zlá, lebo pri takom veľkom projekte nešpecifikuje podmienky do hĺbky. Ďurkovský ju podľa Transprojektu podpísal narýchlo pred odchodom, lebo musel splniť schválené uznesenie. Investor sa tak s ďalším vedením mesta snažil uzavrieť dodatok, v ktorom sa mali obe strany dohodnúť na harmonograme prác či presnom spôsobe odovzdania objektov. To sa mu však nepodarilo.

Mesto žiadalo finančné garancie i dôkaz, že má o prestavbu stanice skutočne záujem. No do dnešného dňa Transprojekt požiadal len o tri stavebné povolenia, potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

„Projekt je stále absolútnou prioritou investora, po technicko-finančnej stránke je plne pripravený na realizáciu,“ tvrdí stále mediálna zástupkyňa investora Mária Adamová. Aby práce naštartovali, potrebujú podľa nej len súčinnosť zo strany mesta. To však stále iba investora vyzýva, aby dodržal zmluvu a zrealizoval projekt.

Sľuby sa sľubujú,…

„Zmluva s investorom vyprší v decembri tohto roku a v prípade, že investor projekt nepostaví, skončí samovoľne a vyhlásime novú medzinárodnú súťaž,“ hovorí primátor Ivo Nesrovnal, ktorý ešte pred komunálnymi voľbami vyhlasoval, že zmluvu s Transprojek­tom zruší.

Svojich predvolebných plánov sa však po zvolení vzdal. Ani diskutovať o dodatku sa tak s investorom Nesrovnal nechystá, odvoláva sa na to, že jeho uzatvorenie už poslanci odmietli. To bolo však ešte predchádzajúce zastupiteľstvo.

Adamová však upozorňuje, že vzhľadom na postoj vedenia mesta, hlavne toho bývalého, si investor bude musieť chrániť doterajšie vynaložené investície. „Stále platí, že v prípade neposkytnutia potrebnej súčinnosti investor nebude s realizáciou nevyhnutných krokov čakať na uplynutie termínu,“ podotkla.

Bratislavská samospráva minulý rok urobila v okolí Hlavnej stanice úpravy, aby priestor skrášlila. Primátor po dokončení prác vyhlásil, že Bratislavčania sa už za svoju stanicu hanbiť nemusia.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Pozrite sa, ako vyzerala Hlavná stanica v minulosti a dnes

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM