Samospráva

Dôchodcom v Dúbravke zvýšili príspevok na stravovanie

Seniorom s nižším dôchodkom a trvalým pobytom v Dúbravke zvýšila mestská časť príspevok na stravovanie. Zmena platí už od januára 2016, dôchodcovia však musia pri zmene počkať na nový výmer o dôchodku, ktorý chodieva zo sociálnej poisťovne koncom januára.

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcom v Dúbravke zvýšili príspevok na stravovanie
Zdroj: TASR

V mestskej časti sa dá vybrať až z ôsmich zmluvných zariadení na stravovanie.

Príspevok je buď 1,50 eura, 80 alebo 40 centov na jeden stravný lístok. Koľko, ktorý senior dostane, závisí od výšky dôchodku. Dúbravčania s dôchodkom do 300 eur dostanú najvyšší príspevok, čiže 1,50 eura, do 400 eur je to 80 centov a do 500 eur 40 centov. Pri vyšších dôchodkoch žiadosť o príspevok mestská časť zamieta.

Ako a kedy sa vybavuje?

Postup je jednoduchý. Okrem podmienky trvalého pobytu v Dúbravke je však potrebná aj žiadosť o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie. Dostupná je na webovej stránke mestskej časti dubravka.sk alebo na oddelení sociálnych vecí a rodiny na Žatevnej 4.

K žiadosti je potrebné pridať aktuálny výmer starobného alebo invalidného dôchodku, ktorý chodieva koncom januára, a nutný je aj občiansky preukaz.

Žiadosť aj spolu s prílohami sa musí podať do podateľne miestneho úradu na Žatevnej 4 v úradných hodinách a potom ju spracuje oddelenie sociálnych vecí a rodiny.

„Žiadateľ, ktorý spĺňa podmienky príjmu do výšky 500 eur a je mu priznaný príspevok na stravovanie, oznámi oddeleniu sociálnych vecí a zdravotníctva nášho úradu zmluvné zariadenie, v ktorom má záujem sa stravovať,“ vysvetľuje Nadežda Lišková, vedúca oddelenia sociálnych a vecí a rodiny.

„Následne miestny úrad vydá žiadateľovi potvrdenie, ktoré odovzdá v zmluvnom zariadení, v ktorom sa bude stravovať. Výšku stravnej jednotky si určujú zmluvné zariadenia samostatne,“ dodáva.

Kam na obed?

A ktoré stravovacie zariadenia v Dúbravke môžu dôchodcovia využiť? Mestská časť má zmluvu až s ôsmimi tak, aby každý dôchodca mal aspoň jedno zariadenie v blízkosti bydliska.

Stravovať sa dá na všetkých dúbravských základných školách – Pri kríži, Beňovského, Sokolikova aj Nejedlého, na strednej elektrotechnickej škole na ulici Karola Adlera, v zariadeniach Domova jesene života na Hanulovej a v Domove Pri kríži a tiež v Náruči záchrany Senior & Junior na Fedákovej.

Výška príspevku

dôchodok do 300,00 eur - príspevok 1,50 eura na stravný lístok

dôchodok od 300,01 do 400,00 eur – príspevok 0,80 eura na stravný lístok

dôchodok od 400,01 do 500,00 eur – príspevok 0,40 eura na stravný lístok

nad 500,01 eur žiadosť sa zamieta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM