Kultúra

Dobrý trh sa rožšíri na celé Námestie SNP. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Na námestí vyrastie Rozprávkový les stromčekov, v ktorom na rodiny s deťmi čaká rozprávkový príbeh so šťastným koncom.

Ilustračný obrázok k článku Dobrý trh sa rožšíri na celé Námestie SNP. Na čo všetko sa môžete tešiť?
9
Galéria
Zdroj: Dobrý trh

Už túto nedeľu, 16. decembra, sa uskutoční obľúbený vianočný Dobrý trh a okrem priestorov Starej tržnice sa rozšíri aj na celé Námestie SNP.

Živé námestie

Do programu sa zapoja aj prevádzky na námestí, pripravených bude opäť vyše 150 stánkov s najkvalitnejšími produktmi. Trh má upozorniť na historickú trhovú funkciu tohto centrálneho mestského priestoru aj na nový projekt Živé námestie.

Dobrý trh chce prepojiť Námestie SNP s priestorom pred Starou tržnicou a podporiť myšlienku projektu Živé námestie, ktorého cieľom je na základe prieskumov na Námestí SNP a Kamennom námestí nenáročnými zmenami vytvoriť zjednotený verejný priestor.

Projekt Živé námestie je súčasťou európskej platformy Shared Cities: Creative Momentum, ktorá hľadá cesty, ako premeniť verejný priestor a zlepšiť kvalitu mestského života. Bratislavský projekt Živé námestie je tak súčasťou viac ako 300 aktivít konajúcich sa v šiestich rôznych mestách strednej a východnej Európy. V netradičnom priestore odstavenej električky WhatCity? sa v spolupráci s BKIS bude o projekte Živé námestie diskutovať, témou bude i budúcnosť občianskych projektov v bratislavskom Starom Meste a kultúra vo verejnom priestore.

Prehliadky, workshopy a detské divadielka

Pre návštevníkov Dobrého trhu na SNP budú pripravené i špeciálne komentované prehliadky Kláštorného pivovaru a v spolupráci s M_P_BA prehliadka po strechách okolo Námestia SNP a Kamenného námestia. Pripravené budú aj workshopy výroby vianočných ozdôb v Poľskom inštitúte a v Starej tržnici a koncerty domácich kapiel. V rámci Dobrého trhu pripravili organizátori aj upcycling workshop šitia oblečenia a spolu s KC Dunaj aj Dobročinný SWAP, výmenný trh oblečenia; časť zo vstupného podporí predajcov Nota bene.

Vo výklade OD Dunaj bude prebiehať interaktívna multižánrová výstava zo života predajcov Nota bene s názvom Obývačka vo výklade a v Bohéma bare bude diskusia na tému bývanie pre všetkých, ktorej sa zúčastní aj primátor Matúš Vallo. Do programu sa zapoja aj susedské organizácie, sídliace na Námestí SNP, Kunsthalle, Poľský inštitút, kaviareň LAB či Literárne informačné centrum. Špeciálny program čaká aj deti.

Na námestí vyrastie Rozprávkový les stromčekov Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, v ktorom na rodiny s deťmi čaká rozprávkový príbeh so šťastným koncom. Deti budú môcť sledovať aj výrobu ľadových sôch a pripravené pre nich budú detské divadelné predstavenia. Celý program Dobrého trhu nájdete na Facebook stránke Dobrého trhu.

Stovky predajcov a darčekov

V Starej tržnici sa predstavia stovky predajcov originálneho dizajnu. Priamo na námestí dostanú priestor predajci jedla a neziskové organizácie. Vďaka partnerstvu s Turizmus regiónu Bratislava sa na trhu predstaví niekoľko desiatok lokálnych predajcov z Bratislavského kraja. V striebornú nedeľu budú mať návštevníci Dobrého trhu na SNP možnosť nakúpiť všetko potrebné na blížiace sa vianočné sviatky: kvalitné potraviny či darčeky.

Na výber budú originálne dizajnové kúsky, ale aj tovar pre deti, knihy, oblečenie. Svoje výrobky budú predávať aj deti na Detskom trhu v reštaurácii Flagship alebo chránené dielne. Jedným z cieľov Dobrého trhu je vytvárať príležitosti pre vzájomnú spoluprácu v miestnych komunitách. Vianočným podujatím vrcholí aj celoročný projekt, ktorým organizátori v spolupráci s dlhodobým partnerom, Nadáciou VÚB zisťujú, čo presne vníma verejnosť pod pojmom „komunita“. Návštevníci to budú môcť vyjadriť v Starej tržnici vo vytvorenej zóne s odkazmi.

Námestie bude uzavreté

V nedeľu 16. decembra budú od začiatku dennej premávky do ukončenia dennej premávky zmenené trasy električkových liniek prechádzajúcich cez Námestie SNP. Linka 1 v smere do Petržalky pôjde od zastávky Poštová, Martinus po trase tunel, nábrežie, Jesenského, Štúrova, kde sa od zastávky Šafárikovo nám. napojí na svoju trasu. V smere na Hlavnú stanicu pôjde linka 1 od zastávky Šafárikovo nám. po trase Jesenského, nábrežie, tunel, Obchodná, kde sa od zastávky Poštová, Martinus napojí na svoju trasu. Linka 8 pôjde v smere na Nám. Ľ. Štúra od zastávky Krížna po trase Špitálska, Jesenského, kde sa od zastávky SND napojí na svoju trasu.

V smere Ružinov pôjde linka 8 od zastávky Šafárikovo nám. po trase Špitálska, Krížna, kde sa od zastávky Krížna napojí na svoju trasu. Linka 9 v smere do Ružinova pôjde od zastávky Kapucínska po trase Obchodná, Vazovova, Krížna, kde sa od zastávky Krížna napojí na svoju trasu. Vianočná električka bude premávať po trase SND – Špitálska – Vazovova – Blumentál – Obchodná – tunel – Most SNP – SND. Obslúži všetky zastávky po trase okrem zastávky Vazovova. Pre automobilovú dopravu bude Námestie SNP uzavreté od soboty 15. decembra od 16:00 do nedele 16. decembra do 23:00 hod.

Dobrý trh na SNP sa uskutoční v nedeľu 16. decembra od 10:00 do 20:00 hod. v Starej tržnici a na Námestí SNP.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM