Kultúra

Dobrý trh ponúkne bohatý program aj možnosť nakúpiť vianočné darčeky

Novinkou v programe bude trh na Klobučníckej ulici, ktorý podujatie prepojí s vianočnými trhmi na Hlavnom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Dobrý trh ponúkne bohatý program aj možnosť nakúpiť vianočné darčeky
9
Galéria
Zdroj: Dobrý trh

Objavovanie susedstva, vianočná atmosféra, vynikajúce jedlo a kvalitný tovar, ale aj dôležité témy klimatickej zmeny čakajú návštevníkov na decembrovom Dobrom trhu. Bratislava24.sk informovala v mene organizátorov podujatia Lívia Gažová.

Trh sa rozšíri na Klobučnícku

V striebornú nedeľu budú mať návštevníci Dobrého trhu možnosť nakúpiť všetko potrebné na blížiace sa vianočné sviatky. Starú tržnicu zaplavia stánky s kvalitnými potravinami, originálnymi darčekmi, zero waste domácimi potrebami a dobrými knihami. Na výber budú originálne dizajnové kúsky, ale aj tovar pre deti či oblečenie.

Trh sa okrem Starej tržnice rozšíri aj do okolia. Novinkou v programe bude trh na Klobučníckej ulici, ktorý podujatie prepojí s vianočnými trhmi na Hlavnom námestí.

Návštevníci budú mať možnosť nazrieť do tajných zákutí susedstva, vydať sa na komentovanú prehliadku Kláštora sv. Uršuly, zdarma sa dostanú do pozoruhodného Múzea J. N. Hummela alebo do podzemia Starej tržnice. Na pódiu pred Starou tržnicou budú počas celého dňa prebiehať koncerty.

Vystúpia tu napríklad Živé kvety alebo detský spevácky zbor Superar a Funny Fellows tu pokrstia nový album. Na námestí návštevníci nájdu aj stánky s jedlom.

Oslava susedstva

Ako vždy, aj tento Dobrý trh bude malou oslavou susedstva. Do prípravy programu sa opäť zapojili inštitúcie či prevádzky v okolí, ktoré pre návštevníkov trhu pripravia špeciálny program. Domáci sa mohli, rovnako ako počas predošlých vydaní trhu na Jakubovom námestí a Panenskej, prihlásiť do susedskej výzvy. Vďaka spolupráci s Nadáciou VÚB organizačný tím opäť produkčne aj finančne podporí ich nápady.

Vo Vieche malých vinárov bude počas celého dňa hrať klaviristka Marta, v Oáze v Starej tržnici bude otvorený novootvorený keramický a čajový ateliér. V Poľskom inštitúte prebehnú kreatívne dielne, vo V klube zas Bazár Chalaňov a v Kunsthalle výstava Moc bezmocných. V Literárnom informačnom centre bude počas celého dňa program s časopisom Slniečko. Otvorené bude aj v redjniach Slávica a Slowatch na Laurinskej a v KC Dunaj na Nedbalovej, kde prebehne dobročinný SWAP.

Bohatý bude aj program pre deti. Na Dobrom trhu sa chystá výstava ilustrácií z detských kníh, čítačka, krst detskej knihy Adéle a Rúfus na cestách po Slovensku s vydavateľstvom Monokel a ilustrátorkou Veronikou Klímovou. Pripravený bude aj workshop kreslenia a diskusia na tému ilustrácie v detskej knihe s Heďkou Guitteriez, detské divadlo Maťko či koncert populárneho Pánka. Kúpiť si milý darček od detských predajcov budete môcť aj na detskom trhu v pasáži Central.

Nové Zero Waste pravidlá

Dobrý trh bude opäť v bezodpadovom štandarde. Návštevníci odovdzávajú odpad na špeciálnych triediacich staniciach, kde im so separovaním odpadu pomáhajú dobrovoľníci. Podujatie sa snaží redukovať zbytočný odpad a platí na ňom zákaz jednorazových plastov. Namiesto toho používa kompostovateľné riady a zálohované poháre. Tentokrát budú môcť návštevníci vratné poháre vrátiť aj na Hlavnom Vianočnom trhu.

Na Dobrom trhu v Starej tržnici a okolí sa bude diskutovať aj na dôležitú tému čistoty ovzdušia. Diskusia s hosťami z iniciatívy Za čisté ovzdušie, SHMÚ a Inštitútu environmentálnej politiky sa koná ako súčasť Clean Air Forum.

Na tému ekológie a klimatickej zmeny budú reagovať aj umelci, ktorí na námestí budú počas celého dňa tvoriť ľadové sochy. Súčasťou programu bude aj výstava Zastúpenia Európskej komisie s názvom 2030 is Now a výstava Ženské práva sú ľudské práva, ktorú pripravila Holandská ambasáda.

nedeľa 15. decembra / Stará tržnica a okolie / od 10:00 do 19:00 hod. / viac sa dozviete TU

Zimný Dobrý trh v Starej tržnici
9
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM