Nina Táborská Rôzne

Dobré správy pre cestujúcich: Vozidlový park Dopravného podniku sa opäť rozrástol. Do Auparku sa odveziete v novom

Do Auparku sa už tento týždeň môžete odviezť novou 50tkou! Prvý sólo autobus Iveco Urbanway už jazdí na linke č. 50. No nie je sám. Do vozidlového parku pribudli ďalšie dve vozidlá tohto typu. Sú nízkopodlažné, vybavené klimatizáciou, výklopnou plošinou a odvezú 94 cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre cestujúcich: Vozidlový park Dopravného podniku sa opäť rozrástol. Do Auparku sa odveziete v novom
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Autobus Iveco Urbanway je už zaradený do premávky. Spolu s ním pribudli aj ďalšie dve vozidlá rovnakého typu, ktoré Dopravný podnik Bratislava vysúťažil v rámci dvoch verejných obstarávaní na nákup 50 nových autobusov s možnosťou opcie na nákup ďalších 50 kusov.

Ešte minulý týždeň prešli vodiči a pracovníci DPB školením, aby už dnes bol autobus pripravený vyraziť do bratislavských u­líc.

Zýšenie komfortu pre cestujúcich

Autobusy Iveco Urbanway predstavujú nízkopodlažné, dieselové vozidlá s celkovou obsaditeľnosťou pre 94 cestujúcich, poháňané motorom Euro 6 Tector 7, s klimatizáciou kabíny vodiča ako i priestoru pre cestujúcich. Cena jedného autobusu je približne 200-tisíc eur.

„Nové vozidlá sú navyše vybavené výklopnou plošinou umožňujúcou bezbarierový nástup pre imobilných cestujúcich, majú vnútorný aj vonkajší kamerový systém, informačný systém, akustický informačný systém spojený s možnosťou vyhlasovania zastávok a liniek pre slabozrakých a nevidiacich cestujúcich,“ vyjadril sa generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

„Ako sme už niekoľkokrát deklarovali, rozbehli sme proces obnovy vozového parku. Tentokrát predstavujeme vozidlo nového typu, 12-metrový autobus vybavený najmodernejšou informačnou techológiou, spĺňajúci normy Euro 6. Toto vozidlo už má za sebou prvú zaťažkávajúcu skúšku, jazdilo na linke 50 smerom do Auparku. Zatiaľ bezproblémovo,“ uviedol riaditeľ divízie autobusy Miroslav Duplinský.

Ako dodal, „chceme dodávať 50 vozidiel pravidelne každý rok, aby sme obnovovali vozový park a vyraďovali vozidlá, ktoré sú už po živostnosti, či majú tesne pred jej skončením.“

Rozšírenie vozoparku

Autobus bude nasadený na zaťaženú linku č. 50. Predstavila ho spoločnosť Iveco Bus v roku 2013 na veľtrhu v belgickom meste Kortrijk. Ako informoval DPB, ide o prvé sériové vozidlá Urbanway vyrobené u českého výrobcu.

Dopravný podnik vysúťažil 20 kusov autobusov Iveco Urbanway 12m s možnoťou opcie na ďalších 20 kusov, teda do vozidlového parku pribudne po uplatnení opcie 40 kusov autobusov tejto značky.

„Sme veľmi radi, že jedno z vozidiel celkom novej rady Urbanway sa podarilo dodať práve do Dopravného podniku Bratislava,“ uviedol konateľ spoločnosti Iveco.

V Bratislave už jazdia nové autobusy Iveco Urbanway
11
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM