Samospráva

Dobrá správa pre Petržalčanov: Nájsť vlastníka či správcu komunikácie bude o čosi jednoduchšie

Geografický informačný systém by mal pomôcť vyhľadať číslo pozemku a zistiť, kto je jeho vlastníkom alebo správcom.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Petržalčanov: Nájsť vlastníka či správcu komunikácie bude o čosi jednoduchšie
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Zistiť majiteľa či správcu cesty a chodníka, ktorým zo zákona vyplývajú určité povinnosti, by malo byť v bratislavskej Petržalke o čosi jednoduchšie. Zabezpečiť by to mal Geografický informačný systém (GIS), ktorý mestská časť spúšťa na svojej webovej stránke.

„Návštevník si môže vyhľadať číslo pozemku a zistiť, kto je jeho vlastníkom alebo správcom a kto tak má napríklad povinnosť odstraňovať z ciest a chodníkov sneh alebo ich čistiť,“ uviedla Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Komunikácie, cyklotrasy aj športoviská

Rovnako sú k dispozícii aj informácie a údaje o jednotlivých poskytovateľoch sociálnych služieb na území mestskej časti. Tá už v minulosti v tejto súvislosti vytvorila prehľadnú mapu o týchto službách, ktoré svojim občanom na tomto území poskytuje nielen mestská časť, ale aj hlavné mesto, Bratislavský kraj i neziskový sektor.

Mapa s farebným rozlíšením jednotlivých poskytovateľov obsahuje informácie o jednotlivých zariadeniach a ich poskytovaných službách, adresu a kontakt na zariadenie a kto je jeho zriaďovateľom.

Okrem aktuálne sprístupnených údajov z oblasti zvereného majetku, správcovstva komunikácií a poskytovateľov sociálnych služieb plánuje miestna samospráva postupne dopĺňať aj informácie z ďalších oblastí, napr. o cyklotrasách, školách, športoviskách alebo o tom, či má majiteľ psa riadne odvedenú daň.

„Údaje sa budú postupne dopĺňať a priebežne aktualizovať,“ doplnila Vnenková. Mestská časť si od toho sľubuje nielen zlepšenie komunikácie medzi samosprávou a obyvateľmi, ale aj zefektívnenie práce jednotlivých oddelení úradu.

Program je v pilotnej prevádzke, môžete si ho pozrieť TU.

Chodník v Petržalke
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM