Samospráva

Svitá chodcom na lepšie časy? Petržalka odštartovala pozitívne zmeny Štúdiou pešej dopravy

Petržalčania, ktorí sa po mestskej časti pohybujú peši, často krútia hlavou nad tým, kde sa pri stavbe sídliska podel zdravý rozum a prečo sa nemôžu všade dostať po slušnom chodníku.

Ilustračný obrázok k článku Svitá chodcom na lepšie časy? Petržalka odštartovala pozitívne zmeny Štúdiou pešej dopravy
5
Galéria

Chcete zájsť peši na blízku poštu alebo do obchodu, ktorý je od vás vzdialený necelý kilometer a myslíte si, že sa vám to podarí bezpečne a po chodníku? V Petržalke je opak pravdou a každý obyvateľ mestskej časti o tom vie svoje. Zmenu k lepšiemu by mala odštartovať Štúdia pešej dopravy.

Pešie trasy by mali ožiť

V Petržalke sa pešia doprava dlhodobo odsúvala do úzadia. Mestská časť je presvedčená, že po odstránení bariér a dobudovaní chodníkov v rámci verejných priestranstiev môžu v mestskej časti znovu ožiť funkčné pešie trasy tak, aby sa rodičia nebáli púšťať deti samé pešo do školy a na ihriská a aby ich obyvatelia plnohodnotne využívali či už na prechádzky alebo aj na cestu do práce.

Jedným z podkladov, ktoré by mali viesť k zlepšeniu situácie chodcov bude odteraz aj Štúdia pešieho pohybu. „Oddelenie Územného rozvoja a dopravy miestneho úradu pociťuje dlhodobo potrebu revitalizácie obytných súborov ako celku. Nevyhnutnou podmienkou je dôkladne poznať územie, aby bolo možné navrhovať kvalitné a prínosné opatrenia. Z dôvodu rozsahu sme pristúpili k rozčleneniu územia na 3 lokality (Háje, Dvory, Lúky),“ informuje na svojej webovej stránke Mestská časť Bratislava – Petržalka

Začiatkom roku 2016 začala mestská časť s obstarávaním a zbieraním materiálov, ktoré slúžili ako podklad a východiská samotnej štúdie. V máji 2017 predložil mestskej časti spracovateľ komplexný materiál, ktorý ešte musia prerokovať komisie miestneho zastupiteľstva a následne miestne zastupiteľstvo. Až potom bude môcť samospráva pristúpiť k obstaraniu jednotlivých realizačných projektov.

Na projekte zlepšenia pešej doprava budú musieť spolupracovať rôzne oddelenia miestneho úradu a musí tiež fungovať koordinácia s magistrátom hlavného mesta.

Najprv Háje, potom ďalšie časti

„Od štúdie očakávame naplnenie nevyužitého potenciálu Petržalky ako miesta príjemného na bývanie. Vytvorenie či obnovenie bezpečných a ucelených peších trás, ktoré prepájajú základnú občiansku vybavenosť a zastávky MHD. Cieľom je vytvoriť platformu pre aktívny spoločenský život Petržalčanov“, doplnil starosta Vladimír Bajan.

Petržalka štúdiou zatiaľ zadefinovala hierarchiu jednotlivých trás v lokalite Háje, ktorým sa chce venovať ako prvým v poradí. „Ešte do konca roka 2017 plánujeme pokračovať a obstarať štúdiu na ďalšiu lokalitu tak, aby sme postupne mali pokryté celé územie Petržalky“, dodal starosta.

Pripomienky k materiálu môžu obyvatelia zasielať na adresu milan.raus@petrzalka.sk do 31. júla. 2017.

Chodník v Petržalke
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM