Rôzne

Dobrá SPRÁVA pre všetkých mladých: Táto VAKCÍNA by mohla byť plne hradená!

HPV vakcína by mohla byť plne hradená z verejného zdravotného poistenia aj pre dievčatá a chlapcov vo veku 14 a 15 rokov. Rozšíriť plnú úhradu vakcín proti HPV odporučila kategorizačná komisia pre lieky.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá SPRÁVA pre všetkých mladých: Táto VAKCÍNA by mohla byť plne hradená!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Ak nadobudne právoplatnosť, malo by byť vykonateľné od 1. decembra. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

„Týmto krokom doháňame svet, v ktorom očkovanie proti HPV vírusu spôsobujúcom hneď niekoľko typov rakovín je výrazne vyššie. Je to skvelá správa pre mladých ľudí, pretože sa takto jednoducho a bezpečne môžu ochrániť prakticky na celý život. Ministerstvo vyzýva rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti, a zároveň podporuje očkovacie aktivity v regiónoch a krajoch, ktoré organizujú tzv. očkovacie dni,“ povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

HPV je najčastejšou príčinou rakoviny krčka maternice, spôsobuje aj rakovinu pošvy, vulvy, hlavy a krku, konečníka a u mužov aj rakovinu penisu.

Na Slovensku sa od mája 2022 zaviedlo bezplatné očkovanie najmodernejšou nanovalentnou vakcínou Gardasil 9 proti vírusu HPV pre chlapcov a dievčatá v 13. roku života. Očkovanie proti HPV do 15. roku života umožňuje dosiahnuť najvyššiu imunitnú odpoveď, pričom sa očkuje iba dvoma dávkami vakcíny.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM