Rôzne

Do práce loďou? Dopravu v bratislavskom regióne by mohol zatraktívniť Dunajbus

Po lanovke, ktorá má spájať lokalitu Nivy s bratislavskou Petžalkou, sa objavili ďalšie odvážne plány o doprave v hlavnom meste. Tentokrát preprava loďou po Dunaji.

Ilustračný obrázok k článku Do práce loďou? Dopravu v bratislavskom regióne by mohol zatraktívniť Dunajbus
4
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

O vízii prepravy Dunajbusom sa v hlavnom meste hovorilo už pred pár rokmi. Teraz sa táto téma opäť vrátila. Stane sa Dunajbus konečne skutočnosťou?

Rýchlejšie do práce či školy

Odborníci zo Žilinskej univerzity, ktorí pre Bratislavskú župu vypracovali plán dopravnej obslužnosti, zamýšľajú zatraktívniť dopravu v regióne práve Dunajbusom. Spájal by hlavné mesto so Šamorínom. Vodiči by sa vyhli každodenným zápcham a loďou do Bratislavy by sa dostali električenkou za 50 minút. Informoval o tom denník Nový Čas.

Plán dopravnej obslužnosti predstavil viacero možností, ako zlepšiť dopravu v regióne. „Jednou z nich je príležitosť na prevádzkovanie pravidelnej vodnej dopravy na trase Bratislava – Devín a Šamorín – Hamuliakovo – Bratislava s víkendovou zastávkou v Čunove, kde sa nachádza galéria Danubiana,“ povedala pre Nový Čas hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Eva Kukurová.

Preprava 345 dní ročne

Po Dunaji by premávali lode typu katamarán, ako je aj známy Twin City Liner. Preprava by bola vykonávaná približne 345 dní ročne vo forme pravidelnej osobnej lodnej dopravy. „Projektovaná prevádzková rýchlosť plavidiel do 40 km/h umožní vykonať prepravu vrátane zastávok, zo Šamorína do Bratislavy za 50 minút a po prúde za 40 minút. Plavba medzi Bratislavou a Devínom by trvala 30 minút a po prúde 20 minút,“ píše sa v pláne.

Okrem vízie osobnej lodnej prepravy navrhujú odborníci aj ďalšie zmeny. Nosným systémom dopravy sa má stať vlak. Takisto by sa mali posilniť spoje ostatných druhov dopravy a jazdiť v pravidelných intervaloch.

Ilustračný obrázok

Dunaj
4
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM