Aktualizované Rôzne

Do Bratislavy mieri ďalšia souvenir bankovka, k 100. výročiu vzniku Československa

Hlavným motívom bankovky je plastika leva, symbol československej štátnosti, ktorá je súčasťou Pamätníka Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy mieri ďalšia souvenir bankovka, k 100. výročiu vzniku Československa
Zdroj: bratislava.dnes24.sk , Euro Souvenir Slovensko

Zberatelia 0 euro souvenir bankoviek sú opäť vo veľkom očakávaní. Po ošiali, ktorý v lete spôsobila zberateľská bankovka s legendárnou snímkou Ladislava Bielika z augusta 1968, prichádza do Bratislavy ďalší unikátny kúsok.

Symbol odvahy

Nový euro souvenir bude vydaný pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Hlavným motívom bankovky je plastika leva, symbol československej štátnosti, ktorá je súčasťou Pamätníka Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. V pozadí euro souvenir bankovky je československá vlajka. Autormi motívu sú Vladislav Klajban a Matej Gabriš, o grafické spracovanie návrhu sa postaral Matej Gabriš.

V tomto roku uplynie presne 80 rokov od prvej inštalácie plastiky pred budovou Reduty a 30 rokov od jej druhej inštalácie pred budovu Slovenského národného múzea.

„Lev použitý v kompozícii pamätníka – symbol odvahy, statočnosti a nebojácnosti, pripomína hrdinskú epopeju československých légií, ktoré boli dielom M. R. Štefánika,“ približuje Euro Souvenir Slovensko.

Informácie o náklade, mieste, spôsobe predaja a cene zatiaľ známe nie sú, malo by to však byť v Bratislave.

Aktualizácia:

Bankovka predsa len bude!

Motív euro souvenir bankovky k 100. výročiu Československa mal byť zrušený. Spôsobili to vopred nepredvídateľné okolnosti spojené s výrobou nových euro bankoviek a odsunutím všetkých termínov o minimálne 6 týždňov. Nabúral sa tak celkový plánovaný koncept uvedenia a predaja. Z toho dôvodu najskôr Euro Souvenir Slovensko ohlásil, že motív bude zrušený, nakoľko vydanie bankovky by v decembri už nebolo aktuálne.

Avšak reakcia zberateľov na seba nenechala dlho čakať. Bankovku chceli mať v zbierke stoj čo stoj. A tak došlo k zmene rozhodnutia. „Samozrejme si uvedomujeme dôležitosť a nevyhnutnosť pripomenutia tak významnej udalosti v dejinách nášho národa, pre ktorú sme sa už dávnejšie z vlastnej iniciatívy rozhodli vydať suvenírovú bankovku, ktorej motív sme nedávno predstavili. Vzhľadom na množstvo reakcií a správ, ktoré nám boli adresované, sme sa rozhodli tento motív vydať aj oneskorene. Ďakujeme za vašu podporu,“ informoval Euro Souvenir Slovensko.

Zdroj: Euro Souvenir Slovensko

Euro souvenir bankovky

Euro souvenir bankovky sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých euro bankoviek. Obsahujú množstvo ochranných prvkov ako pravé bankovky a každá je originál.

Na euro souvenir bankovkách sú zobrazované najvýznamnejšie kultúrne a historické pamiatky, alebo zaujímavé turistické miesta Európy. Predaj týchto bankoviek predstavuje pre kultúrne a historické pamiatky významný príjem. Takto získané finančné prostriedky môžu následne použiť na svoju obnovu, údržbu a prevádzku.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM