Eva Sládková Správy Samospráva

Do Bratislavy dorazia ekologické midibusy. Kedy začnú jazdiť?

Najmodernejšie midibusy pre Bratislavu, ktoré spĺňajú prísne európske normy, aktuálne vyrába firma v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy dorazia ekologické midibusy. Kedy začnú jazdiť?
2
Galéria

Bratislava má mimoriadne zlé ovzdušie a ako ukázali analýzy, dôvodom je najmä prehustená doprava. V uliciach máme priveľa áut, mnohé sú navyše staré a teda znečisťujú ovzdušie oveľa viac ako moderné vozidlá. Cestou, ako znečisťovanie eliminovať, je viac využívať mestskú hromadnú dopravu.

Ekologické

Samozrejme na to, aby ľudia skutočne presadli z áut do MHD potrebujeme, aby bola kvalitná a spoje dobre prepájali jednotlivé mestské časti. Dopravný podnik sa to snaží zabezpečiť aj nákupom nových moderných autobusov. Už čoskoro by po Bratislave mali jazdiť aj moderné midibusy.

„K jedenástim novým autobusom, ktoré sú mimochodom najmodernejšími v danom segmente a v danej triede, pribudnú ich najmenší bratia. Takto vyzerajú vo výrobe a nevieme sa ich dočkať,“ napísal na sociálnej sieti riaditeľ Dopravného podniku Martin Rybanský.

Ako sme zistili, nové midibusy práve vyrábajú na východe Slovenska. „Výrobcom nových midibusov je slovenský výrobca ROŠERO zo Spišskej Novej Vsi,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa Dopravného podniku Ľubica Melcerová.

Ekologické

Nové midibusy budú po Bratislave jazdiť zatiaľ 4 a do vozového parku by mali pribudnúť do konca tohto roka.

„Spĺňajú najprísnejšiu emisnú normu EURO 6d, čo znamená, že sú homologizované podľa najnovšej metodiky merania emisií. Emisná norma stanovuje limitné hodnoty oxidu uhoľnatého, uhľovodíkov, oxidov dusíka a pevných častíc vo výfukových plynoch, ktoré pochádzajú zo spaľovacích motorov. Najvyššia úroveň emisnej normy, ktorú dopravný podnik požaduje, je jedným z nástrojov ako znižovať emisie škodlivín v ovzduší a prispievať tak k zlepšeniu životného prostredia nášho mesta,“ vysvetlila Ľubica Melcerová.

Zatiaľ budú tieto midibusy jazdiť v Novom Meste a Starom Meste. „Linky 44 a 147 budú mať nové posily,“ upresnil šéf Dopravného podniku Martin Rybanský. Ak sa osvedčia, o nákupe ďalších rozhodne mesto Bratislava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM