Kultúra

Divadlo Ludus by malo v budúcnosti sídliť na Námestí SNP v Bratislave

Divadlo Ludus vzniklo v roku 1970 ako kreatívne centrum mladých. Je jediným divadlom svojho druhu v Bratislavskom kraji, ktoré pracuje s cieľovou skupinou mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Ludus by malo v budúcnosti sídliť na Námestí SNP v Bratislave
Zdroj: TASR

Divadlo Ludus by malo v budúcnosti nájsť nové sídlo v priestoroch obchodného domu (OD) Dunaj na Námestí SNP v Bratislave. Dočasne bude hrať svoje predstavenia v priestoroch Štúdia L+S. Na základe návrhu riešenia a rozhodnutí poslancov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) vstupuje kraj do rokovania o zabezpečení nových pôsobísk pre divadelný súbor.

Museli sa vysťahovať

Rozhodnutie, ktoré padlo na piatkovom (29.9.) rokovaní Zastupiteľstva BSK vychádza z faktu, že sa divadlo musí vysťahovať zo súčasného prechodného domova v budove na Pribinovej ulici v Bratislave. Dôvodom je, že nájomca, ktorý priestor poskytol divadlu v rámci podnájmu, dostal výpoveď z nájmu od vlastníka objektu.

"Pracovná skupina, ktorá sa zaoberala riešením situácie po oznámení o ukončení podnájomnej zmluvy navrhla, aby dočasnou scénou Ludus-u bolo Štúdio L+S na Námestí 1. mája v Bratislave. V týchto priestoroch by Ludus hral predstavenia, skúšanie a nácvik inscenácií si divadlo dočasne zabezpečí v priestoroch školy Ludus na Palackého ulici v Bratislave. Ročný nájom za priestory znamenajú podľa počtu predstavení čiastku 45 000 a 55 000 eur,“ informovala tlačová tajomníčka BSK Veronika Beňadiková.

Ako dodala, v rámci hľadania nového trvalého sídla preverila pracovná skupina celkovo 13 objektov, ktoré prichádzali do úvahy. Ako miesto vhodné na trvalé sídlo divadla za realistických podmienok identifikovala päť objektov, medzi nimi napríklad aj Dom kultúry Dúbravka či Pradiareň v areáli bývalej Cvernovky. „Za najvýhodnejšiu ponuku bola v pléne napokon vyhodnotená možnosť dlhodobého nájmu v OD Dunaj, za túto možnosť hlasovalo 25 z 35 prítomných poslancov“ informovala Beňadiková. Poukázala i na to, že tento priestor by zároveň mal poskytnúť sídlo nielen pre divadlo, ale aj školu Ludus.

Divadlo mladých

Divadlo Ludus vzniklo v roku 1970 ako kreatívne centrum mladých. Je jediným divadlom svojho druhu v Bratislavskom kraji, ktoré dlhodobo pracuje s cieľovou skupinou mladých ľudí. Spojením so školou Ludus, vytvára koncept prepojenia dramatickej výchovy s profesionálnou divadelnou skúsenosťou, zameraný na kľúčovú vekovú kategóriu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM