Kultúra

Divadelný Mercedes Benz. Zaznie aj diabolský smiech kultovej Janis Joplin

V zaujímavom príbehu Pán a Lucifer uzavrú stávku. Prostredníctvom života jednej rodiny sa prenesieme do vzdialenej i blízkej minulosti Európy.

Ilustračný obrázok k článku Divadelný Mercedes Benz. Zaznie aj diabolský smiech kultovej Janis Joplin
5
Galéria
Foto: Andrej Čanecký / Zdroj: SND.sk

Činohra národného divadla si historickú revue Mercedes Benz dala napísať na objednávku. Autorom je uznávaný maďarský spisovateľ Péter Esterházy, režisérskej taktovky sa ujal skvelý Roman Polák. Hra je jedným z očakávaných vrcholov novej divadelnej sezóny.

Stávka Pána s Luciferom

Pôjde nesporne o zaujímavý príbeh, pretože hneď v jej úvode Pán (Martin Huba) a Lucifer (Róbert Roth) uzavrú stávku. Prostredníctvom príbehu jednej rodiny sa prenesieme do vzdialenej i blízkej minulosti Európy.

Na scénu sa dostanú kuruci a labanci, Turci aj komunisti, Haydn aj eštebáci a pri tom neraz zaznie smiech Janis Joplin zo záveru jej ikonickej skladby Mercedes Benz. Inscenáciu okorení jedinečne duchaplný humor autora. Premiéra bude 7. januára 2017 v Štúdiu SND.

Zlo v mnohých maskách

Hra voľne nadväzuje na klasickú drámu Tragédia človeka. Stávka Pána s Luciferom sa týka legendárnej rodiny uhorských dejín – Esterházyovcov.

„Vezmi im šťastie a stavme sa, že ani vtedy sa neobrátia proti mne, ani v tom prípade nezradia dobro,“ povie Pán podobne ako v kauze Jób. Na základe jeho slov prefíkaný Lucifer uvrhne celé generácie kniežat a grófov do víru uhorských – teda aj našich – dejín, zvlášť však do pohnutých a krvavých udalostí dvadsiateho storočia.

Lucifer sám sa v úlohe pokušiteľa, alebo v iných maskách, snaží v rôznych skúškach zlomiť mužských príslušníkov rodu a občas sa mu to aj podarí. V jednotlivých epizódach tejto rodinnej kroniky, ktoré sú tragické, ale aj komické či ironické, sa zjavujú slávne postavy členov aristokratickej rodiny alebo osôb, ktoré s ňou boli spojené.

Dejiny esterházyovského rodu patria rovnako do maďarskej ako slovenskej histórie. Zvláštna cesta do vzdialenej i blízkej minulosti strednej Európy je okorenená duchaplným slovným humorom, pre ktorý jeho knihy čitatelia milujú.

Svoje herecké majstrovstvo na doskách Štúdia SND predvedie Martin Huba, Robert Roth, Ondrej Kovaľ, Ľuboš Kostelný, Dušan Jamrich, Anna Javorková a ďalší.

Mercedes Benz
5
Galéria
Foto: Andrej Čanecký / Zdroj: SND.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM