Kultúra

Chcete vidieť prízraky? Zájdite do Pálffyho paláca

V Pálffyho paláci prezentuje novú tvorbu Roger Ballen v cykle Divadlo prízrakov. Expozície Mesiaca fotografie nájdete aj v SNG a v Mirbachovom paláci.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vidieť prízraky? Zájdite do Pálffyho paláca
6
Galéria
Zdroj: TASR

Z 31 výstav minuloročného 26. ročníka medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave je ešte prístupných posledných päť.

Prízraky v Pálffyho paláci

V Galérii mesta Bratislavy sú do 15. januára otvorené dve. V Pálffyho paláci GMB prezentuje novú tvorbu Roger Ballen v cykle Divadlo prízrakov.

Podľa kurátorky výstavy Michaely Bosákovej je Ballen jedným z najoriginál­nejších tvorcov obrazov našej doby. Je to jeho prelomový projekt vďaka psychicky silným a majstrovsky poskladaným obrazom, ktoré existujú v priestore medzi maľbou, kresbou, inštaláciou a fotografiou. Výsledky sú podobné pravekým jaskynným maľbám a jeho obrazy majú schopnosť šokovať, inšpirovať i pobaviť divákov.

Taliani v Mirbachovom paláci

Veľkú národnú kolekciu modernej talianskej fotografie predstavuje výstava Čierna a biela v Mirbachovom paláci GMB. Obsahuje portréty, zátišia, mestské a prírodné scenérie, dokumentárne a iné žánrové fotografie od 15 popredných fotografov z obdobia medzi 30. a 70. rokmi 20. storočia.

Trojrozmerné Body pohľadu

Nevšedný pohľad na vojnové dokumentárne fotografie poskytuje inštalácia Body pohľadu v Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá 30. januára. Podtitul Trojrozmerné fotografie z prvej svetovej vojny spresňuje možný zážitok z jej prehliadky, kde každý návštevník má k dispozícii špeciálne modro-červené okuliare.

Pomocou nich fotografie budia dojem priestorovosti. Výstavu pripravilo Maďarské národné múzeum so súkromným zberateľom Sándorom Felvinczim zo štyroch štátnych a súkromných zbierok. Obsahuje viac ako 100 fotografií z obdobia rokov 1914 až 1916 počas bojov na rôznom území, kde sú vojaci európskych a amerických armád v čase oddychu, presunu a pri iných činnostiach.

Fotografická história v Podhradí

Vo výstavnom pavilóne Slovenského národného múzea Podhradie je do 26. februára expozícia 100 rokov fotografickej techniky. V prvýkrát prezentovanej zbierke Antona Fialu sú fotoaparáty od roku 1850 až 1950.

Do 26. februára potrvá aj výstava Sen × skutočnosť v Slovenskej národnej galérii. Venuje sa umeniu a propagande u nás v období rokov 1939–1945.

SNG výstava  Sen x skutočnosť
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM