Rôzne

Devínska Nová Ves sa rozhodla pristúpiť k potláčaniu extrémizmu

Mestská časť reaguje na fakt, že už v minulosti sa „pod rúškom“ rodinnej oslavy prenajal kultúrny dom na akciu s prezentáciou extrémistických názorov, s ktorými samospráva nesúhlasila.

Ilustračný obrázok k článku Devínska Nová Ves sa rozhodla pristúpiť k potláčaniu extrémizmu
Zdroj: TASR

Devínska Nová Ves sa rozhodla pristúpiť k potláčaniu extrémizmu. Pomôcť jej v tom majú aj nové pravidlá, ktoré zakazujú vypožičať alebo prenajať majetok mesta či mestskej časti na propagáciu extrémistických názorov.

Extrémizmus

Rovnako chce samospráva postupovať aj v prípade propagácie fašizmu či iných hnutí smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. „Snažíme sa nediskriminovať nikoho slušného. Mestská časť ale má ako každý iný vlastník právo aj bez udania dôvodu niečo niekomu nepožičať, neprenajať. Je to naše právo a snažíme sa ho strážiť, aby sa mestská časť už nemusela hanbiť,“ uviedol devínskonovoveský miestny a zároveň bratislavský mestský poslanec Rastislav Tešovič.

Mestská časť tým podľa neho reaguje na fakt, že už v minulosti sa „pod rúškom“ rodinnej oslavy alebo pracovného stretnutia prenajal kultúrny dom na akciu s prezentáciou extrémistických názorov, s ktorými samospráva nesúhlasila. A to aj napriek tomu, že sa vedúci a zamestnanci miestnych organizácií snažili takémuto niečomu zabrániť. Ničím nezvyčajným potom podľa poslanca neboli desiatky mailov rozhorčených obyvateľov, napríklad aj z radov politických väzňov či protifašistických bojovníkov.

Opatrenia

„Vedúci či riaditelia organizácií sa ale necítili dostatočne krytí na to, aby niekoho len tak odmietli, a my sme sa už nechceli hanbiť za takéto aktivity a akcie. Tak sme dali mandát a príkaz v prípade pochybností neuzavrieť takú zmluvu,“ priblížil Tešovič s tým, že následne takúto zmluvu postúpia miestnemu zastupiteľstvu. „Kde už za to nesieme my aj politickú zodpovednosť a konečné rozhodnutie prijme miestne zastupiteľstvo,“ poznamenal.

Mestská časť čelila v poslednom období podľa poslanca kritike, že v jej kultúrnom dome každoročne slávil spolok bývalých československých pohraničníkov prijatie zákona z 50. rokov. Ten umožnil strieľať do utekajúcich ľudí na štátnej hranici pozdĺž železnej opony. S novými pravidlami, ktoré poslanci schválili ešte v apríli, tento rok priestor neprenajala. „Niektorí ďalší poslanci čakajú, že keď sa nám to osvedčí, že by sa to prípadne snažili zavádzať aj v iných mestských častiach,“ doplnil Tešovič.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM