han Kultúra

Tradičné dáždniky nebudú chýbať ani tento rok: Na Nedbalke budú ŠTYRI mesiace

Galéria Nedbalka otvorila po šiesty raz bratislavskú Dáždnikovú ulicu. Inštalácia je tento rok inšpirovaná dielom Balóny od Ladislava Gudernu z roku 1979.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné dáždniky nebudú chýbať ani tento rok: Na Nedbalke budú ŠTYRI mesiace
Zdroj: Facebook.com/Galéria Nedbalka

„Sme nesmierne radi, že sa náš projekt v meste ujal a našiel si pravidelných návštevníkov počas letných potuliek ulicami Bratislavy,“ hovorí riaditeľka galérie Lucia Gunišová s tým, že inštitúcia sa snaží rozvíjať kultúru v meste a prinášať takéto projekty do ulíc mesta vďaka filantropickej podpore manželov Paškovcov.

Prečo práve on?

Galéria približuje, že Ladislav Guderna sa už v 40. rokoch 20. storočia dostal do kontaktu so surrealistickými princípmi. Svojský surrealistický výraz umelca sa naplno rozvinul počas pôsobenia v Kanade, kam emigroval v roku 1968.

„Tak ako väčšina Gudernových diel aj obraz Balóny je charakteristický technickou precíznosťou. Tvary sú namaľované takmer s geometrickou presnosťou. Vďaka žiarivej farebnej škále a motívu balónov pôsobí celý obraz optimisticky. Vyžaruje z neho radostná atmosféra slnečného dňa,“ dodáva Nedbalka.

Inštaláciu si budú môcť návštevníci Bratislavy pozrieť celé leto, potrvá do 13. septembra.

Dáždniková ulica sa prvýkrát objavila v portugalskom meste Águeda pri príležitosti festivalu Ágitagueda. Farebný fenomén sa neskôr objavil v Rumunsku, Veľkej Británii, Nemecku, Španielsku, Kórei, Chorvátsku či Taliansku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM