Rôzne

Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom

V priestoroch Univerzity Komenského v Bratislave môžete počas najbližších dní hromadne darovať krv.

Ilustračný obrázok k článku Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom. Jednotka tejto odobratej tekutiny sa totiž spracováva na tri súčasti, a to koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazenú plazmu. Lekári využívajú krv na záchranu životov pri úrazoch a operáciách či pri transplantácii orgánov.

Univerzitná kvapka krvi

Hromadne darovať krv môžu počas najbližších dní študenti, pedagógovia, ale aj široká verejnosť v rámci Univerzitnej kvapky krvi. Dobročinné podujatie organizuje vo svojich priestoroch Univerzita Komenského (UK) v Bratislave v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR.

„Záujemcov budeme čakať na šiestich odberných miestach od 7. do 10. novembra a od 14. do 16. novembra,“ povedala Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Siedmy ročník podujatia dnes odštartuje mobilný odber krvi na Právnickej fakulte UK. Po ňom budú nasledovať Fakulta telesnej výchovy a športu UK (8. 11.), Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK (9. 11.) a Fakulta managementu UK (10. 11.).

Darcovia

Od pondelka (14. 11.) až do stredy (16. 11.) budúceho týždňa bude kvapka krvi prebiehať na Prírodovedeckej fakulte UK. Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine sa do celouniverzitnej akcie zapojí v utorok (15. 11.) mobilným odberom v priestoroch internátu.

„Sme presvedčení, že aj tento rok privítame nemálo prvodarcov,“ povedal rektor UK Karol Mičieta. Podujatie má podľa neho vytvoriť u študentov návyk pravidelného darcovstva. Verí, že tento rok sa podarí prekonať hranicu 400 až 500 darcov. Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek.

Darovanie krvi
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM