Krimi

Ďalšie mafiánske vraždy ostanú nepotrestané

Štát neuspel v kauze bratislavských mafiánskych vrážd Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho z rokov 2004 a 2005. Krajský súd v Bratislave zamietol odvolanie prokurátora voči oslobodzujúcemu rozsudku Okresného súdu Bratislava I z decembra 2013.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie mafiánske vraždy ostanú nepotrestané
Zdroj: TASR

Marián Gaál obžalovaný z dvojnásobnej vraždy a ďalšej trestnej činnosti a Patrik Vidašič, obžalovaný z vraždy a ďalšej trestnej činnosti sú definitívne nevinní.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Kamil Baran navrhol zrušenie prvostupňového rozsudku a vrátenie kauzy na okresný súd. Senát vedený Kamilom Ivánekom tomu nevyhovel. „Odvolací súd potvrdzuje, že súd prvého stupňa postupoval správne, a preto odvolanie krajského prokurátora ako nedôvodné zamietol,“ uviedol sudca.

Prokuratúre sa nepodarilo presvedčiť ani sudcov na druhom stupni o dôveryhodnosti korunného svedka Antona Cvešpera, na výpovedi ktorého bola obžaloba postavená. Cvešper, ktorý bol v kauze pôvodne taktiež obvinený, má postavenie chráneného svedka a v súčasnosti sa nachádza na neznámom mieste.

„Osoba korunného svedka bola problémovou osobou, pohybujúcou sa na hrane zákona, v mnohých prípadoch aj za hranicou zákona a nie všetky jeho tvrdenia sa ukázali pravdivé,“ skonštatoval sudca Ivánek. Cvešpera podľa neho spochybňuje rad okolností, medzi iným aj posudok znalkyne z odboru psychiatrie.

„Konečne uzavreté“

Oslobodzujúci rozsudok si prišli vypočuť obaja obžalovaní. „Som rád, že konečne sa táto vec uzavrela. Celkovo to trvalo 15 rokov a zničilo to život mne, mojej rodine, zničilo to moju prácu,“ reagoval Vidašič. „Keby sa nám tak ospravedlnili tí policajní funkcionári, ktorí za nás zobrali tie ťažké peniaze a povýšenia, tak to by som bol rád,“ doplnil Marián Gaál.

Obhajca Tibor Piršel uviedol, že po dnešnom verdikte podajú trestné oznámenie na Cvešpera. „Trestné konanie trvalo 11 rokov a len na základe výpovede chráneného svedka. Na druhej strane bolo viac ako desať výpovedí, ktoré jeho výpoveď vyvracali,“ vysvetlil. Podľa Piršela bolo z obsahu výpovedí zrejmé, že polícia a prokuratúra sa pri vyšetrovaní mala zamerať na Antona Cvešpera ako páchateľa.

„Potom sme zistili z médií, že čo sa týka polície to bolo zrejme preto, že pán Cvešper mal veľmi intenzívne rodinné zázemie na polícii a okrem toho bol jej intenzívnym spolupracovníkom. Kto by tomu nerozumel, udával pravidelne ľudí,“ tvrdí Piršel. „Prečo bol zo strany prokuratúry postup tak neprofesionálny a nenáležitý, sme doteraz nepochopili,“ doplnil.

Nielen vraždy

Obžaloba v kauze zahŕňala päť bodov, okrem vrážd, aj poškodzovanie cudzej veci (samopalom rozstrieľané auto zn. Porsche patriace Havasimu), nedovolené ozbrojovanie a únos dvoch čínskych podnikateľov. Druhostupňový rozsudok pozmenil odsudzujúce rozsudky voči zvyšným dvom z kvarteta obžalovaných – bratom Ľubomírovi a Michalovi Chlpíkovi.

Michalovi Chlpíkovi, odsúdenému pôvodne na tri roky, vymeral odvolací súd dvojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov a ochranné ústavné psychiatrické liečenie. Zavážilo, že u neho prepuklo psychické ochorenie, ktoré malo mať vplyv na jeho konanie už aj v čase únosov. Pobyt Michala Chlpíka na slobode by podľa sudcu Iváneka mohol byť v súčasnosti nebezpečný. Trest pre Ľubomíra Chlpíka vo výmere 3,5 roka nepodmienečne odvolací súd zmiernil na trojročné väzenie v prvej nápravnovýchovnej skupine.

Jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Havasiho zavraždili 6. Júna 2004. Jeho luxusné auto vtedy pod Prístavným mostom v Bratislave zablokovalo iné auto, z ktorého sa spustila streľba zo samopalu. Ochrankár Gejza Vesprémy zomrel na mieste, Havasi skonal v nemocnici, tretí muž vyviazol bez zranení.

Karol Patasy starší, blízky skupine piťovcov, bol zastrelený 12. januára 2005 pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Zomrel na mieste.

Prečítajte si tiež: V kauze vraždy bratislavského bossa Miroslava Sýkoru sa nedostavil kľúčový svedok

Foto: lustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM