KAW Rôzne Správy

Ďalšia veľká piváreň na obzore: Už onedlho si budeme môcť štrngnúť v Spilke bývalého Steinu

Podnik bude patriť k najväčším pivárňam v Bratislave. Ponúkne až 280 miest v budove a 100 miest na terase.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia veľká piváreň na obzore: Už onedlho si budeme môcť štrngnúť v Spilke bývalého Steinu
20
Galéria
Zdroj: TASR

Bývalý pivovar Stein je už dávno minulosťou. Väčšina jeho objektov bola zbúraná a na ich mieste vyrástli nové byty. Zachovala sa však Spilka, kde si už onedlho budeme môcť štrngnúť s priateľmi s pohármi kvalitného piva.

Jedna z najväčších pivární

Od začiatku výstavby projektu Stein 2 bolo jasné, že v bývalej kvasiarni, tzv. Spilke, ktorá je pamiatkovo chránená, bude miesto pre kancelárie a aj pivný bar. Už v lete minulého roka český pivovar Svijany oznámil svetu, že práve on sa chystá zaujať pozíciu neďaleko Račianskeho a Trnavského mýta.

Predstava a plán pivovaru Svijany sa aktuálne začína zhmotňovať a Spilka sa už zaplnila nábytkom a vybavením potrebným na čapovanie zlatistého moku.

Podľa developera projektu – spoločnosti MiddleCap Group by svoju bránu mohol pivovar otvoriť už v októbri. Na hlavnom výčape by malo byť 12 „píp“ určených na čapovanie rôznych druhov pív a pivných mixov.

Čo sa týka interiéru, ten by mal zapadnúť do historických priestorov a prispôsobiť sa im. Dizajn pivárne by mal nadviazať na pôvodný účel budovy, v ktorej boli pivné kvasné kade a prevažoval biely keramický obklad.

Podnik bude patriť k najväčším pivárňam v Bratislave.

Ponúkne až 280 miest v budove a 100 miest na terase. Pivovar Svijany bude mať v nájme tri poschodia. Ostatné, ktoré zatiaľ obsadené nie sú, budú slúžiť ako kancelárie pre administratívu. Informoval o tom hovorca developera Maroš Havran.

Spilka

Kvasiareň, postavená v roku 1944 – Spilka, je jediným zachovaným objektom z pôvodného bratislavského pivovaru Stein. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

Pamiatkari pôvodne navrhovali chrániť štyri objekty. Okrem Spilky aj ležiacke pivnice z roku 1896, strojovňu s vodnou vežou z roku 1929 a varňu so silom z roku 1943. Investori však začlenili do zámeru výstavby iba kvasiareň. Odôvodňovali to havarijným stavom roky chátrajúceho areálu.

Zrekonštruovaná Spilka
20
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM