Nina Táborská Rôzne

Ďalšia hromadná demonštrácia v Bratislave: "Aby si tu smradi nerobili čo chcú," ozývalo sa od mikrofónu

Na námestí SNP v Bratislave sa včera konal "Pochod proti korupcii", ktorý pokračoval až pred budovu Národnej rady Slovenskej republiky. Išlo v poradí už o tretí väčší protest za posledný mesiac. Opoziční poslanci predstavili požiadavky, ktoré adresovali premiérovi Robertovi Ficovi.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia hromadná demonštrácia v Bratislave: "Aby si tu smradi nerobili čo chcú," ozývalo sa od mikrofónu
Zdroj: TASR

Pochod ohlásili opoziční poslanci (Hlina, Sulík, Matovič, Lipšic), podľa ktorých premiér Fico ignoruje ľudí, ktorí sa zúčastnili predošlých protestov a uprednostnil pred nimi oligarchov.

Pred vypuknutím protestu rozdávali študenti v Mlynskej doline letáky, pozývali všetkých na protest. Na ľudí apeloval aj samotný predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic: „Premiér uprednostnil oligarchov pred ľuďmi. Jediné, na čo počúva, sú ľudia. Chceme preto vyzvať ľudí, aby prišli 25. novembra na Námesie SNP.“

Ľudí nespokojných s rozmáhaním sa korupcie na Slovensku vyzval na účasť na demonštrácii aj líder SaS Richard Sulík, predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina a predseda OĽaNO Igor Matovič.

Všetci štyria počas protestu priblížili šesť požiadaviek medzi ktoré patrí napríklad okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre kauzu CT prístroja, či schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

„Nastal čas upozorniť kompetentných, že čo je veľa, to je moc,“ týmito slovami privítal ľudí na námesti nezaradený poslanec parlamentu Alojz Hlina.

Okrem opozičných poslancov vystúpili na námestí aj herci. Podľa Richarda Stankeho odchodom Pavla Pašku z postu predsedu NR SR sa nič nekončí. Dôležité je podľa jeho slov vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. „Vyjadrujeme im plnú podporu,“ uviedol na margo šiestich požiadaviek. Lukáš Latinák zase vyzval aj ostatných hercov a divadlá, aby podporili takéto protesty svojou účasťou.

„Len zákony nepomôžu, Treba slušnosť a česť aby sa niečo začalo meniť,“ povedal Richard Sulík. „Aby si tu tí smradi nerobili čo chcú,“ dodal.

Medzi rečníkmi sa objavili aj hokejista Michal Handzuš či držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Melicherčíková. Ako zlatý kliniec sa ľuďom prihovoril katolícky kňaz Anton Srholec.

Tisícky ľudí, ktorí prišli podporiť protest najviac rozhnevalo, keď A. Hlina spomenul Paškovo vyjadrenie na ich adresu, v ktorom nazýva ľudí, ktorí sa zúčastňujú týchto protestov ako anarchistov a tiež vyjadrenie premiéra, ktorý ľudí organizujúcich takéto akcie nazval ľudskými hyenami.

Niektorých nepotešil ani príchod Daniela Lipšica keď sa ujal slova, no slovné spojenia ktoré padli na jeho adresu nie sú uverejniteľné. Staršia pani, bývala zdravotná sestra, len krútila hlavou a pýtala sa, čo robila štvorica poslancov doteraz. „Ja som rada, že tu vidím veľa mladých ľudí, že prídu s transparentmi a nie je im ľahostajné čo sa tu deje, ale stále je to v rukách tých čo sedia v parlamente, nechápem čo robila aj táto štvorica doteraz,“ uviedla rozhorčene pre Brtislava24.sk.

„Máme požiadavky, máme požiadavky,“ kričali ľudia so sviečkami v rukách a s transparentmi „Stop korupcii“ po tom, čo sa z Námestia SNP presunili pred Národnú radu SR.

„Aj keď sa skončia protesty, boj nás štyroch neskončí a budeme sa aj naďalej snažiť bojovať proti korupcii,“ doplnil Sulík.

Išlo o ďalší z protestov, ktoré organizuje poslanec Hlina. Ďalší sa má uskutočniť už tento piatok v Košiciach.

Protest proti korupcii na Námestí SNP v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM