Nina Táborská Rôzne

Zlatý kliniec protestu na Námestí SNP: Anton Srholec úprimne a otvorene o demokracii na Slovensku

Počas "Pochodu proti korupcii", ktorý sa začal na Námestí SNP, sa na pódiu predstavilo niekoľko známych osobností. Protestnú akciu prišli podporiť slovenskí herci, hokejista Michal Handzuš, ocenená Biela Vrana Zuzana Melicherčíková, no zlatým klincom na záver bol katolícky kňaz Anton Srholec.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý kliniec protestu na Námestí SNP: Anton Srholec úprimne a otvorene o demokracii na Slovensku
Foto: Nina Táborská

„Vážení priatelia, po 25 rokoch opäť na barikáde. Vítam vás srdečne a som rád, že vám demokracia nie je ľahostajná. Ďakujem vám tiež za to, že ste prišli podporiť jej kvalitu a že vám naozaj záleží na tom, aby demokratický svet ostal,“ prihovoril sa známy katolícky kňaz ľuďom, ktorí prišli v utorok na Námestie SNP podporiť protestnú akciu proti korupcii na Slovensku.

„Pretože aby nás tí ľudia, ktorí nás vykrádali aj počas komunistického režimu, aby nás znova tí istí ľudia len v preoblečení tlačili na okraj, ochudobňovali, ožobračovali a ohlupovali, dopustiť nemôžeme,“ dopnil Srholec a davy ľudí ho odmenili veľkým potleskom.

Anton Srholec, ktorý nedávno získal Ocenenie Pamäti národa, niekoľkokrát počas svojho príhovoru upozornil, že nám chýba spravodlivosť a demokracia. Zdôraznil, že ľudia nesmú mlčať, ale naopak hovoriť.

„Sme tu dnes preto, aby sme chránili demokraciu a dali jej to, čo jej zlodeji a mafiáni ukradli – dušu! Demokracia potrebuje spravodlivosť, právo, solidárnosť ľudí. Sú nás milióny, ktorí snívame o tomto svete na Slovensku, ale žiaľ len snívame, pretože ďalšie milióny takúto nespravodlivosť podporujú. Preto vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle bez ohľadu na politické či náboženské vyznanie, aby sme sa zjednotili a nemlčali! Naopak, musíme rozprávať,“ apeloval na ľudí Anton Srholec.

Vraj najšťastnejší by bol, keby sa staral len o seba. To však nedokáže, podľa neho je tu najmä preto, aby sa mohol ľuďom rozdať. „Mohol by som hľadkať doma psíka a večer pozerať spokojne televíziu. Ale ja žijem medzi chudobnými ľuďmi, už 25 rokov viem čo je to chudoba, viem čo sa deje na Slovensku a ako sú okrádaní dôchodcovia, mladí, ako zbytočne trpia ľudia, chorí či tí, ktorí sú na ulici. A preto som za to, aby v tomto štáte už konečne právom potrestali zlodeja, zlodejov!“

Na záver sa katolícky kňaz poďakoval všetkým zúčastneným, za čo si opätovne vyslúžil veľký potlesk zúčastnených. „Ďakujem vám za všetko, čo robíte aby sa v našej krajine žilo ľudsky, dôstojne a správne. Som tu preto, aby sme vytvárali podmienky a aby sme žili slobodní v právnom štáte,“ uzavrel Srholec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM