Eva Sládková Kultúra

CykloDoktor, burza kníh aj televízne hviezdy: Živé Račko prináša pútavý program

V parku na Račianskom mýte bude po prvý raz nové podujatie s názvom Živé Račko, ktoré má zatraktívniť tento priestor.

Ilustračný obrázok k článku CykloDoktor, burza kníh aj televízne hviezdy: Živé Račko prináša pútavý program
2
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Aktivisti si povedali, že krásny park na Račianskom mýte by mohol oveľa viac „žiť“. Je skvelým priestorom na koncerty, podujatia pre deti, ale tiež edukatívne diskusie. Či to tak naozaj je, si môžeme overiť už zajtra (v sobotu 12. septembra).

Program pre deti

Organizátori podujatia s názvom Živé Račko pripravili program, ktorý má zaujať všetky vekové kategórie. V príjemnom prostredí plnom zelene to celé vypukne už o 14.00 hod. V detskej zóne čakajú na najmenších worshopy, ale i známe televízne hviezdy.

„Od začiatku až do večerných hodín budú pripravené dve tvorivé a zábavné stanovištia. V kreatívnom kútiku si deti môžu vyskúšať svoje šikovné ručičky. Keďže našim cieľom je i vzdelávať a začať treba v mladom veku, chceme deťom nadchnúť pre knihy. Čítať rozprávky im budú dve známe tváre z televízie, Hana Gallová Zavřelová a Danka Čapkovičová Strculová,“ vraví jeden z organizátorov podujatia Pavol Troiak.

Burza kníh

Knihy budú na Žovom Račku všadeprítomné. Okrem koncertov a diskusií tam totiž bude aj Burza kníh. Každý môže doniesť takú, ktorú už prečítal a rád by ju vymenil za inú.

„Podtitul to má "nájdi knižke nový domov“. My zastávame názor, že knihy sú vzácne a nemali by končiť v zbere. takto ich nik nemusí vyhadzovať a môžu ešte poslúžiť. Burza bude v jednom samostatnom stánku," vysvetľuje miestna poslanec.

Cyklistika

Ľudia z organizačného tímu sú známi svojim ekologickým životným štýlom a tak niet divu, že chcú o pozitívach alternatívneho spôsobu dopravy presvedčiť aj ostatných. Na Živom Račku preto bude diskusie so zástupcami Cyklokoalície, ale nielen to. Každý, kto príde na bicykli, dostane bonus. Bude tam totiž CykloDoktor.

„Škrípe vám niečo na bicykli a neviete zistiť čo? Na Živom Račku za vami aj so svojim pojazdným servisom príde ten správny doktor, CykloDoktor, ktorý váš bicykel zadarmo zdiagnostikuje a pomôže vám s drobnými opravami. Detské bicykle majú prednosť,“ dodáva Pavol Troiak.

Koncerty a diskusie

Miestny poslanec Nového Mesta Pavol Troiak, ktorý podujatie spoluorganizuje s Tomášom Halászom, Matúšom Čupkom, Danom Kollárom, Bronislavou Milčíkovou, Mariannou Lutkovou a Mariannou Mašátovou Haliakovou, hovorí o tom, že Živé Račko má prispieť vytvoreniu komunity v tejto lokalite. Verí, že do parku ľudí prilákajú koncerty Funny Fellows, La3no Cubano, kapely Gladia Moony, tanečné vystúpenie Flamenco by Zuzana Čorejová, detský interpret Miro Jilo, alebo vystúpenia novomestských seniorov či šikovných detí. Celé to bude moderovať Ludwig Bagin.

Park bude tiež plný stánkov s jedlom. Na tom, čo sa tam bude ponúkať s dali organizátori obzvlášť záležať.

„„Môžete ochutnať fantastické francúzske palacinky od Chéz Amélie, švajčiarsky syr od Raclette Republic, Roxor Burger, ale aj kvalitnú prelievanú kávu od kaviarne Malý princ,“ lákajú organizátori.

Bratislavčania tam však dostanú aj odpovede na problémy, ktoré ich trápia.

„Ľudia si môžu vypočuť debatu o aktivitách Vagusu, ktorý pomáhal ľuďom na ulici a aj združenia Odyseus. Znepokojené matky zas porozprávajú o znečistení ovzdušia v Bratislave. Zaujímavá bude aj diskusia o Bratislavských mestských lesoch. Tešíme sa na všetkých, no zdôrazňujeme, aby každý dbal na protiepidemio­logické opatrenia. Buďme zodpovední,“ uzatvára Pavol Troiak.

Viac informácií nájdete TU.

foto je ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM