Jakub Haršany Správy

Cyklisti budú prechádzať centrom bezpečnejšie. Historický okruh plánujú označiť

Cyklotrasa okolo historického centra Bratislavy by mala byť už onedlho vyznačená. Projekt zvýši bezpečnosť nielen cyklistov, ale aj chodcov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti budú prechádzať centrom bezpečnejšie. Historický okruh plánujú označiť
5
Galéria

Návrh na okruh, ktorý kopíruje hradby stredovekého mesta, pripravilo už v roku 2011 občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia, ktoré podporuje rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave.

Kadiaľ okruh prechádza

Podľa ich návrhu, začína trasa na Rybnom námestí, prechádza Hviezdoslavovým námestím, Jesenského a Štúrovou ulicou na Kamenné námestie. Ďalej vedie Námestím SNP a cez Hurbanovo námestie na Kapucínsku. Prechádza nadjazdom ponad Staromestskú a Židovskou ulicou sa vracia späť na Rybné námestie. Celková dĺžka okruhu je približne 2,4 kilometra.

Cyklisti by tým pádom nemuseli prechádzať krížom cez pešiu zónu, čo by predchádzalo zbytočným stretom s chodcami. „Cyklisti majú do pešej zóny vjazd povolený, no nie vždy je prejazd centrom vhodný, napríklad pri zvýšenom množstve chodcov v čase konania masových podujatí,“ povedal Michal Malý z OZ Cyklokoalícia.

Problematické úseky

Keďže mesto s týmto návrhom nedokázalo pohnúť, OZ Cyklokoalícia sa zapojilo do verejného obstarávania a vytvorilo vlastný projekt dopravného značenia. Ten počíta aj s vyriešením niektorých problémových miest v rámci trasy.

„Jednotlivé časti navrhovaného okruhu sú prejazdné pre cyklistov už dnes a cyklisti ich aj hojne využívajú, existuje tu však niekoľko bodových problémov, väčšinou vo forme dopravných značiek, ktoré znemožňujú prejazdnosť okruhu ako celku,“ prezrádza Michal Malý. Ide predovšetkým o povolenie vjazdu cyklistom na Jesenského, Kapucínsku a Židovskú ulicu.

Momentálne ešte čakajú na schválenie určitých úsekov. „Posledná fáza je pripravená a schválená Krajským dopravným inšpektorátom. Potrebujeme ešte vyjadrenie Dopravného podniku a vyjadrenie Starého Mesta,“ dodal Malý s tým, že ak všetko pôjde podľa plánu a počasie to dovolí, OZ by chcelo označenie dokončiť do konca tohto roka.

Cyklotrasa Jurava - podchod
5
Galéria
Zdroj: Ján Mrva Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM