Eva Sládková Správy Samospráva

Čudné finančné machinácie na Bratislavskej župe: Prečo platí milionárovi staré faktúry?

Bratislavský samosprávny kraj prevzal úplnú kontrolu nad cestárskou firmou, o ktorú sa predtým delil s veľkopodnikateľom Igorom Rattajom.

Ilustračný obrázok k článku Čudné finančné machinácie na Bratislavskej župe: Prečo platí milionárovi staré faktúry?
3
Galéria

Župa ide zaplatiť neuhradené pohľadávky, ktoré zostali po vedení Regionálnych ciest Bratislava nominovanom Igorom Rattajom za 2 a pol milióna eur, čo sa však niektorým poslancom Bratislavského samosprávneho kraja zdá absurdné. Zvláštne je, že kritikov tohto aktu ohovárajú anonymy a jeden z nich nedávno dostal bitku, z následkov ktorej sa stále celkom nevystrábil. Myslí si, že to súvisí práve s touto kauzou.

Čudné faktúry

Bratislavská župa sa pred časom rozhodla prevziať 100-percentnú kontrolu nad spoločnosťou Regionálne cesty Bratislava, ktorá pre nich spravovala cesty 2. a 3. triedy. Mala totiž pochybnosti okolo faktúr, ktoré si cestári účtovali. Kontrolór ich začal pred troma rokmi pozornejšie sledovať a niektoré župa odmietala zaplatiť. Napríklad duplicitné alebo fiktívne faktúry za maľovanie čiar. O to prekvapujúcejšie pre niektorých poslancov je, že sa teraz župan Juraj Droba rozhodol zaplatiť staré faktúry.

„Župan Droba sa v prípade firmy Regionálne cesty Bratislava chová absolútne neracionálne, ale je evidentne rozhodnutý to celé násilím zlomiť cez koleno a spláchnuť ďalšie milióny daňových poplatníkov do čiernej diery,“ vraví župný poslanec Martin Vlačiky.

Audit

Kritici žiadali, aby župa najskôr poverila odborníkov šetrením, či staré faktúry naozaj treba zaplatiť. Poukazujú tiež na to, že je zvláštne, ak sa to kraj rozhodol celé urobiť veľmi rýchlo bez riadnej diskusie. Juraj Droba totiž návrh už minulý týždeň predložil župným poslancom.

„BSK má vyplatiť RCB ďalších 2,5 milióna eur za novoobjavené (podľa mňa v drvivej väčšine fiktívne, alebo dávno premlčané) pohľadávky za posledných 10 rokov!!! Ja to celé hodnotím ako pokus o jednu obrovskú zlodejinu a budem varovať každého, kto sa bude chcieť na tejto zlodejine podieľať, že sa sám stane spolupáchateľom,“ dodáva Martin Vlačiky. Poslanec, ktorý sa stal obeťou vyššie spomínaného incidentu, pre ktorý bol aj v nemocnici, však zostal s pár kolegami v menšine. Zastupiteľstvo už županov zámer schválilo.

Sankcie

Kritických poslancov prekvapuje, že župa sa pre tento krok rozhodla narýchlo, bez auditu, diskusie a chce platiť faktúry, ktoré sú podľa ich právneho názoru premlčané. Juraj Droba toto odmieta.

„Župa hradí len tie nároky, ktoré sú v zmysle vykonanej analýzy uplatniteľné voči župe. Župa nehradí a nebude hradiť žiadnu faktúru, ktorá je staršia ako 10 rokov,“ napísala nám hovorkyňa kraja Lucia Forman s tým, že i keď stále čakajú na vyjadrenie kontrolóra, župa si musí plniť svoje záväzky hneď teraz, „potrebujeme konať aby sa nenavyšovali potencionálne sankcie a úroky.“

Konečná suma?

Existuje tiež obava, že pri takomto postupe suma 2 a pol milióna eur nemusí byť konečná. To však kraj tiež odmieta.

„Z pohľadu reálnej uplatniteľnosti nárokov z minulosti zo strany RCB smerom na BSK je toto finálna suma. V prípade uplatnenia nárokov z minulosti, ktoré sme označili ako neuznané, bude BSK tieto nároky v plnom rozsahu sporovať,“ vraví Lucia Forman.

Martin Vlačiky však trvá na tom, že tento postup nie je správny.

„Tieto peniaze sa majú vyplatiť na úkor napríklad zimnej údržby ciest, ich opráv a tak ďalej. Ale biznis je biznis, veď to všetko zaplatia obyvatelia župy, tak kde je problém?“ uzatvára s trpkosťou v hlase.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM