Rôzne Správy

Covidové oddelenia sa zapĺňajú pacientmi: Univerzitná nemocnica preto ODKLADÁ niektoré operácie

Dočasným preložením niektorých plánovaných výkonov chce nemocnica uvoľniť kapacity lekárov a sestier so špecializáciou v intenzivistickej medicíne.

Ilustračný obrázok k článku Covidové oddelenia sa zapĺňajú pacientmi: Univerzitná nemocnica preto ODKLADÁ niektoré operácie
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) od štvrtka (21. 10.) plánuje z dôvodu pribúdajúcich pacientov na covidových oddeleniach pristúpiť k preloženiu niektorých plánovaných operačných výkonov. K opatreniu chce však nemocnica pristúpiť iba vo výnimočných prípadoch. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Uvoľnenie lekárov a sestier

„Opatrenie je realizované v záujme ochrany zdravia pacientov aj samotného personálu a tak, aby odsun nemal vplyv na zhoršenie zdravotného stavu pacienta ani ohrozenie jeho zdravia. Našou snahou je, aby sa odloženie plánovaných výkonov pacientov dotklo minimálne,“ uistila Kliská.

Presun plánovaných výkonov sa netýka onkologických pacientov, pôrodov a akútnych pacientov vyžadujúcich si neodkladný operačný výkon.

Dočasným preložením niektorých plánovaných výkonov chce nemocnica uvoľniť kapacity lekárov a sestier so špecializáciou v intenzivistickej medicíne. „Práve kapacity tohto personálu potrebujeme sústrediť najmä do starostlivosti o pacientov s COVID-19, ktorí si vyžadujú liečbu na umelej pľúcnej ventilácii, respektíve intenzivistickú starostlivosť. Vzhľadom na to, že prechádzame do druhej fázy reprofilizácie, je potrebné vyhradiť viac lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou,“ vysvetlila hovorkyňa.

Nové termíny

Pacientov, ktorí majú naplánovaný operačný výkon, budú z jednotlivých pracovísk v nasledujúcich dňoch telefonicky informovať o ďalšom postupe, a v prípade ak sa ich operácia presunie, dostanú nový predbežný termín, keď by sa mohol plánovaný zákrok realizovať. „Ďalší vývoj bude záležať od počtu nárastu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19,“ dodala Kliská.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM