KAW Správy Samospráva

V Bratislave otvorili skvelé miesto, kde sa bratislavskí seniori poriadne ROZHÝBU

V areáli Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského (FTVŠ UK) v Bratislave pribudlo Centrum aktívneho starnutia.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave otvorili skvelé miesto, kde sa bratislavskí seniori poriadne ROZHÝBU
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Lepšia fyzická zdatnosť seniorov a zdravý spôsob života je zámerom nového Centra aktívneho starnutia na Univerzite Komenského v Bratislave. Centrum ponúka programy prevencie a podpory zdravia seniorov, profesionálny personál, ako aj vlastný výskum. Po 15 mesiacoch výstavby ho 19. októbra 2021 slávnostne otvorili.

Aktívne aj na „staré kolená“

Centrum aktívneho starnutia je súčasťou Fakulty telesnej výchovy a športu UK a pôsobia v ňom odborníci fakulty a ambulantný telovýchovný lekár. Tí sa postarajú o zlepšenie fyzickej zdatnosti a zdravia seniorov. Centrum disponuje pohybovým štúdiom, špecializovanou posilňovňou a bazénom. Skvelé je, že priestory sú prístupné aj ľuďom so zníženou mobilitou.

„Väčšina súčasných fitnescentier, ktoré sú plné mladých zdatných ľudí, seniorov veľmi neláka, skôr odrádza. Ambíciou nášho centra je vytvoriť prívetivé prostredie, ktoré bude pod vedením skúsených inštruktorov poskytovať vhodné pohybové programy pre vyššie vekové skupiny vrátane osôb so zdravotnými obmedzeniami,“ hovorí garant projektu profesor Dušan Hamar.

Odborníci centra upozorňujú na to, že primeraná pravidelná pohybová aktivita pôsobí preventívne. Vplýva pozitívne na zdravie, mobilitu a nezávislosť človeka.

Má tiež pozitívny vplyv na chronické bolesti pohybového aparátu, minimalizuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a v neposlednom rade znižuje priame i nepriame výdavky v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Okrem pohybových aktivít centrum ponúka aj vzdelávacie programy zamerané na manažment pohybovej aktivity v domácom prostredí, výživu seniorov a programy pre špecialistov z oblasti sociálnych služieb či geriatrie.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM