Rôzne Správy

Bratislavčania majú dôvod na radosť: Covid automat sa prepol do žltej farby

Vyhraté ešte nie je, ale opäť sa nám bude v Bratislave o čosi lepšie dýchať. Okresy Bratislavského kraja sú všetky, okrem Pezinka, žlté.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania majú dôvod na radosť: Covid automat sa prepol do žltej farby
11
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Od budúceho pondelka (31. 5.) nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej či bordovej fáze. Červené budú tri okresy, v ružovej fáze ich bude 11. V oranžovej fáze bude 41 okresov a v žltej 24. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti. Ako na tom bude Bratislavský kraj?

V I. stupni ostražitosti, teda v žltej farbe sa od pondelka 31. mája nachádzajú okresy Bratislava I.-V., Malacky a Senec. Okres Pezinok je v oranžovej farbe, teda v II. stupni ostražitosti.

Rúška

V 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško (šatku, šál). V 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová) bude povinné nosiť rúško na hromadných podujatiach v exteriéri.

Obchodné domy

Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe. Nie je potrebný ani negatívny test pri vstupe. Konzumovať jedlá a nápoje v obchodných domoch je možné v okresoch v oranžovej, žltej a zelenej farbe.

Reštaurácie

V žltých okresoch (platí to aj pre Bratislavu) je otvorené s dodržaním pravidla 6 osôb pri stole alebo osoby z jednej domácnosti pri stole v interiéri a rozostupmi 2 metre medzi stolmi.

Oranžové okresy majú povolené interiérové sedenie a konzumáciu, obsadiť 1 stôl môžu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup 2 metre medzi stolmi. Aj tu platí povinnosť mať nasadené rúško/respirátor, ak zákazníci práve nekonzumujú.

Hromadné podujatia

V žltých okresoch sú hromadné podujatia povolené s kapacitou na sedenie v interiéri 50% (max. 250 osôb) a v exteriéri 75% (max. 500 osôb). Kapacita na státie v interiéri je 100 osôb a v exteriéri 250 osôb

V oranžovom okrese platí sedenie v interiéri do 25 percent kapacity, maximálne 250 osôb; exteriér: do 50 percent kapacity, maximálne 500 osôb. Stáť v interiéri môže do 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.

Bazény, plavárne, aquaparky

V žltých okresoch je sú wellness, aquaparky a kúpele povolené s dodržaním podmienky max. 50% kapacity na 1 sektor resp. max. počet osôb do 500. Potrebný negatívny antigénový test, nie starší ako 24 hodín, alebo RT-PCR/LAMP test nie starší ako 72 hodín, nepotrebujú ho deti do 10 rokov (pri aquaparkoch iba do vnútorných priestorov prevádzky).

V bazénoch a na plavárni je povolená prevádzka s maximálnym obsadením 50% z celkovej kapacity.

Múzeá a galérie

V lepších okresoch, teda vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, sa povoľujú skupinové prehliadky. Maximálny počet osôb ľudí v skupine je stanovený rôzne podľa farby okresu.

Fitness centrá

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) môžu mať vo fitkách 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2, v žltých okresoch je to 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM