Rôzne

Colníci opäť predvedú náplň svojej práce. Ukážu aj "fejky" a triky pašerákov

Ako pracujú colníci, ich štvornohí pomocníci a technika proti pašerákom? Príďte sa na to pozrieť na Deň colníkov, ktorý sa koná dnes po štvrtý raz.

Ilustračný obrázok k článku Colníci opäť predvedú náplň svojej práce. Ukážu aj "fejky" a triky pašerákov
Zdroj: TASR

Ako rozoznať originálne výrobky od tých falošných a pozrieť si pritom výstavu tzv. „fejkov“, teda zadržaných falzifikátov, a zároveň sa dozvedieť, aké suveníry si netreba nosiť z dovoleniek. Aj to čaká návštevníkov dnes popoludní počas osláv tohtoročného Dňa colníkov na Námestí M. R. Štefánika, kde colníci opäť predstavia náplň svojej práve.

Colníci na niekoľkých stanovištiach napr. ukážu, ktoré druhy rastlín a živočíchov sú chránené, čiže je zakázané ich kupovať na dovolenkových trhoch.

Zvieracie úlovky

„V stánku CITES si bude môcť verejnosť prezrieť zaisteného medveďa či vlka, koraly, morskú korytnačku, ale aj kabelky a opasky z krokodíla či hada,“ vyjadrila sa hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková s tým, že medzi vystavenými falzifikátmi budú tiež peňaženky, šály, slnečné okuliare, tenisky, parfumy, hračky.

Čítajte aj: Slovenskí colníci prekazili nelegálnu výrobu a distribúciu cigariet v Európe

Tohtoročným lákadlom by mali byť tiež kynológovia a ich štvornohí pomocníci, ktorí napr. predvedú simulovanú colnícku kontrolu. Pri nej zastavia vozidlo s pašerákmi nelegálneho tabaku a drog, ktorí však odmietnu spolupracovať.

„Colníci preto budú musieť vytiahnuť aj zbrane – ani to pašerákov neodradí. Prestrelku napokon ukončia služobné psy, ktoré pašerákov zneškodnia a pri následnej obhliadke vozidla určia, kde v aute sa nachádza pašovaný tovar,“ priblížila Macíková.

Skenovacia technika

Chýbať nebude ani colnícka skenovacia technika ako skenovanie batožiny či detektor kovov, historické uniformy, pasy či nepriestrelné vesty a zbrane.

„Na súši ‚zaparkujeme‘ taktiež loď, ktorou sa kontrolujú plavidlá na Dunaji,“ uviedla Macíková s tým, že zároveň predstavia projekt Virtuálnej registračnej pokladnice či aplikácie, ktorá umožní spotrebiteľom skontrolovať si pravosť zakúpeného alkoholu či cigariet v obchodoch.

Deň colníkov sa dnes koná po štvrtý raz a verejnosť si ich prácu môže prísť pozrieť medzi 15.00 a 18.00 h.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM