Rôzne Správy

Alarmujúca situácia v Horskom parku naďalej trvá. Mesto čaká na rozhodnutie Okresného úradu

V máji tohto roku upozornil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na alarmujúci stav Horského parku. Odvtedy sa situácia v parku veľmi dopredu nepohla. Čo bude ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Alarmujúca situácia v Horskom parku naďalej trvá. Mesto čaká na rozhodnutie Okresného úradu
3
Galéria
Zdroj: TASR

V obľúbenej oddychovej zóne Bratislavčanov platí od mája tohto roku mimoriadna situácia. „Po obhliadke sme zistili, že v parku sú stovky stromov, ktoré ohrozujú bezpečnosť a zdravie občanov,“ povedal v máji primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Chránené územie

Hlavné mesto ako vlastník a správca Chráneného areálu Horský park síce zabezpečuje jeho údržbu, ale aj preňho platí prísny zákaz zasahovania do prírody. „Z dôvodu, že sa jedná o chránený areál v 4. stupni ochrany, vzťahuje sa na toto územie špecifický režim obhospodarovania a mesto môže postupovať len v zmysle platnej legislatívy podľa záväzného rozhodnutia Okresného úradu Bratislava,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, hlavné mesto osadilo v parku aspoň informačné tabule, ktoré upozorňujú návštevníkov, že vstupujú do areálu na vlastné riziko. Okrem toho iniciovalo aj stretnutie so zástupcami Okresného úradu, ako aj so Štátnou ochranou prírody kvôli vykonaniu spoločnej obhliadky postihnutého územia Horského parku. „Mesto však stále čaká na rozhodnutie Okresného úradu ohľadom ďalšieho postupu,“ dodala Onufer.

Program na efektívnu údržbu

V súvislosti s nepriaznivým počasím počas posledných dní mesto opätovne upozornilo Okresný úrad na aktuálnu zhoršenú situáciu, keď došlo k vyvráteniu viacerých stromov, pričom bez povolení bolo možné iba spriechodniť cesty a chodníky.

Pracovníci odborných oddelení hlavného mesta vykonávajú pravidelné obhliadky Horského parku. „Okrem toho komunikujeme so Štátnou ochranou prírody, ktorá sa zaviazala dodať mestu „Program starostlivosti o chránené územie“, ktorý by nám umožnil operatívne vykonávať efektívnu a plánovanú údržbu,“ doplnila Onufer.

Taktiež nás informovala, že po nedávnej rekonštrukcii poškodených lavičiek a mostíkov v Horskom parku plánuje hlavné mesto v najbližších dňoch opraviť aj vstupné drevené portály a drevenú lávku, zničené smetné koše spolu s proticyklis­tickými zábranami.

Ilustračný obrázok

Horský park po veternej smršti
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM