KAW Kultúra

Čo majú spoločné autonehoda pri Bratislave, zaseknutý výťah v nákupnom centre a rozvodnený Dunaj?

Dozviete sa to v divadle. Pred letnou pauzou totiž potešilo Slovenské národné divadlo dvomi premiérami. Úzkosti a paranoje súčasného človeka vás vtiahnu do inscenácie Strach. Krehkú dušu rakúskej cisárovnej zas predstaví Klimáčkova Sissi.

Ilustračný obrázok k článku Čo majú spoločné autonehoda pri Bratislave, zaseknutý výťah v nákupnom centre a rozvodnený Dunaj?
Zdroj: SND.sk

Slovenské národné divadlo sa so sezónou lúči dvomi premiérami.

Strach v Štúdiu SND

Čo majú spoločné autonehoda pri Bratislave, zaseknutý výťah v nákupnom centre Eurovea, v ktorom uviazli štyria ľudia a rozvodnený Dunaj? Je to náhoda, sprisahanie alebo Boží trest?

Hlavnou témou hry napísanej špeciálne na objednávku SND sú strach či paranoja ako základné pocity dnešného človeka a konšpiračné teórie ako snaha o istý spôsob ich vysvetlenia. Ako reakcia na to, čomu človek nerozumie. Ako odozva rozumu vo svete bez Boha, bez podstatných hodnôt. Konšpirácia ako produkt spoločenskej požiadavky, ktorá núti človeka mať na všetko názor, aj keď mu chýba vzdelanie.

"Témou novej inscenácie je strach v rôznych podobách. Keď sme si prešli témy, ktorými žila nielen slovenská, ale aj svetová spoločnosť za posledné dva roky, tak bol spoločným menovateľom strach a veľké obavy. Strach z klimatických zmien, strach z toho, že sa Európa znova rozpadne a bude tu železná opona, že na Blízkom východe stúpa moc Islamského štátu, strach z migrácie,“ hovorí dramaturg Daniel Majling.

Každá z postáv hry prežíva svoje vlastné úzkosti, no udalosti a miesta, na ktorých sa stretli, ich strach spoja. Svoje monológy prednesú okrem iných aj Alexander Bárta, Emil Horváth, Ján Koleník, Jana Oľhová a Richard Stanke. Inscenáciu režíroval český režisér David Jařáb. Kostýmy navrhla Sylvia Zimula Hanáková, scénickú hudbu skomponoval Jakub Kudláč.

Inscenáciu si môžete pozrieť v Štúdiu SND 8. a 9. júna a na konci sezóny 28. júna.

Sissi a jej vášne

Viliam Klimáček si ako autor hier veľmi rád „odbehne“ zo svojho domovského GUnaGU do národného divadla. Tentoraz prišiel s rakúskou cisárovnou Sissi.

Divák sa stane svedkom kľúčových momentov jej nevydareného manželstva, zásahov autoritatívnej svokry do výchovy detí a prísnej atmosféry dvora s jeho vojenským režimom. Spozná zároveň osudy jej potomkov, najmä tragický príbeh Rudolfa. Inscenácia odhalí Sissine neobvyklé vášne – cvičenie, prísne diéty, jazdy na koni či cestovanie. Nahliadne do jej tajných, nenaplnených snov.

V hre, ktorej nechýba jemne ironický historický nadhľad, je Sissi prototypom modernej ženy – samostatnej, sebavedomej, vzdelanej, krásnej a pestovanej. V jej vnútri sa však skrýva bolesť, frustrácia, samota i neistota, pred ktorými nedokáže uniknúť.

V hlavných postavách sa predstavia výborná Táňa Pauhofová a Tomáš Maštalír, v ďalších účinkujú Emília Vášáryová v alternácii s Annou Javorkovou, Daniel Fischer, Monika Potokárová, Ľubomír Paulovič, Petra Vajdová, Tomáš Gál, Gabriela Dzuríková, Dušan Tarageľ a ďalší umelci. Dramaturgom je Peter Kováč, scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Peter Čanecký. Hru zrežírovala Esther Novák.

Premiéru inscenáciu si môžete pozrieť dnes a zajtra – 7. a 8. júna.

Čítajte aj: Počasie praje prechádzkam i kultúre. Vyberte si zo zaujímavej ponuky počas pracovného týždňa

Divadelná premiéra
8
Galéria
Zdroj: SND.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM