Rôzne

Čo bude s Esterházyho palácom na Kapitulskej? Momentálne je v rukách statikov

Schátraný Esterházyho palác sa dočkal aspoň nevyhnutného statického zabezpečenia, čo s ním však bude ďalej, zostáva veľkou neznámou.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s Esterházyho palácom na Kapitulskej? Momentálne je v rukách statikov
3
Galéria
Zdroj: Ľubomír Boháč Architekt FB

Kapitulská ulica je magnetom turistov aj prechádzkovým cieľom mnohých Bratislavčanov. Jej tajomnú historickú atmosféru však už roky kazia popísané steny, zarastené dvory či zničená cesta.

Narušená statika

Jedným z objektov, ktoré sú už desaťročia v úbohom stave, je aj Esterházyho palác. Jeho zdevastované zvyšky zaujali dokonca aj amerických filmárov. Objavil sa ako kulisa vo filme Peacemaker (Mierotvorca) z roku 1997. Palác si „zahral“ rozbombardované Sarajevo. Dnes patrí Esterházyho palác medzi najväčšie ruiny v Bratislave.

Dobrou správou je, že zatiaľ mu zrútenie nehrozí. Pod tlakom stavebného úradu sa totiž práve realizuje statické zabezpečenie objektu. Otázkou zostáva, či investor nastúpi do komplexnej rekonštrukcie objektu. Stavebníkom je spoločnosť Esterházy Real Estate, s.r.o., ktorá je vo vlastníctve realitného fondu rakúskej banky Raiffeisen. Zostáva dúfať, že po ukončení statických prác túto významnú pamiatku aj zrekonštruujú.

V zlom stave sú aj iné domy na Kapitulskej ulici, ako napríklad Albrechtov dom. Väčšina budov je už síce zrekonštruovaná, ale tých pár zničených zanecháva trpký dojem.

Kapitulská ulica
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM