Nina Táborská Rôzne

Čo bude s bratislavskou Cvernovkou? Developer plánuje obnoviť pradiareň

V budove pradiarne, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, sa v súčasnosti nachádza vyše 30 ateliérov a co-workingových priestorov s rôznorodým zameraním

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s bratislavskou Cvernovkou? Developer plánuje obnoviť pradiareň
Zdroj: TASR

Cvernovka – Bratislavská cvernová továreň, bola založená v roku 1903 a je posledným priemyselným areálom v širšom centre mesta, ktorý prežil obdobie nekoncepčného búrania priemysleného dedičstva v Bratislave. Prešla rukami rôznych vlastníkov a v súčasnosti je ním fínska spoločnosť YIT.

Nový majiteľ areálu vníma Cvernovku ako veľmi zaujímavé a dôležité územie. „Pristupujeme k Cvernovke s veľkou pokorou, vnímame genius loci celého územia vrátane pamiatky Pradiarne. Budeme postupovať veľmi zodpovedne, v súlade s našimi hodnotami, pričom prioritou aj zákonnou povinnosťou bude záchrana pamiatky a nájdenie najlepšieho riešenia pre budúcnosť areálu Cvernovka,“ hovorí generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.

Zachánia kultúrnu pamiatku?

Zámerom developera je nájsť riešenie pre celý areál Cvernovka, prioritou je však záchrana kultúrnej pamiatky Pradiarne. Jej rekonštrukcia a obnova sa bude realizovať v čo najkratšom termíne, hneď po ukončení pamiatkového výskumu a získaní potrebných povolení.

V budove pradiarne sa v súčasnosti nachádza vyše 30 ateliérov a co-workingových priestorov s rôznorodým zameraním – maliari, grafickí a priemyselní dizajnéri, fotografi, architekti, audiovizuálni umelci, divadelníci, start-up scéna, IT vývoj, módny dizajn a priemysel a iné.

Kompletnú rekonštrukciu a obnovu pamiatky s vylúčením prevádzky plánuje YIT realizovať čo najskôr. Predchádzať jej musí realizácia pamiatkového výskumu a získanie potrebných povolení. Na sprístupnení priestorov pre účely pamiatkového výskumu sa developer dohodol aj so súčasnými nájomníkmi areálu.

„Počas jednotlivých rokovaní sme komunikovali naše postupy a diskutovali o budúcnosti celého areálu Cvernovky, ako aj jej nájomcov. Na stretnutí sme zástupcov nájomníkov z historickej budovy Pradiarne informovali o vzťahoch a procesoch, ktoré budú nasledovať. Najväčšou výzvou v súčasnosti sa ukazuje bezpečnosť nájomníkov a návštevníkov areálu. V oblasti bezpečnosti nemôžeme robiť kompromisy, situáciu musíme riešiť urgentne,“ povedal ďalej Milan Murcko.

Osud Cvernovky Bratislavčanom nie je ľahostajný. Vznikla aj Nadácia Cvernovka, ktorá chce zastrešiť a rozvinúť existujúci ľudský potenciál komunity súčasných nájomníkov bývalej Bratislavskej cvernovej továrne, ktorá sa za posledných 10 rokov stala výrazným kultúrnym a spoločenským bodom na mape mesta. Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry.

Čítajte viac tu: Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM