Správy Samospráva

Člnkovanie na Chorvátskom ramene: Krásne prírodné zákutia budeme môcť obdivovať z loďky

Obyvatelia a návštevníci Petržalky by sa v prípade povolenia úradov i ochranárov mohli člnkovať už od budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Člnkovanie na Chorvátskom ramene: Krásne prírodné zákutia budeme môcť obdivovať z loďky
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V Petržalke na Chorvátskom ramene by malo vzniknúť mólo s loďkami, ktoré by si mohli ľudia požičať na člnkovanie. Plán na takúto aktivitu preberali poslanci na miestnom zastupiteľstve.

Člnkovanie na ramene

Petržalskí poslanci na utorkovom (18. mája) rokovaní miestneho zastupiteľstva predstavili plán možného sprístupnenia Chorvátskeho ramena pre malé bezmotorové plavidlá. Tie by mali fungovať výlučne v správe a pod dohľadom Mestskej časti Bratislava – Petržalka.

„Realizácia projektu by určite zatraktívnila celú lokalitu, tak pre našich obyvateľov, ako aj domácich a zahraničných turistov. Zároveň však budeme určite klásť obrovský dôraz na súhru s prírodou,“ priblížil už schválený zámer Petržalky jej starosta Ján Hrčka.

Úsek, po ktorom by sa mohli loďky plaviť, by mal byť dlhý 1,1 km. Trasa bude od mosta pre autá pri parkovisku Medissimo až po most pri bunkri B-S 13.

Spustenie novej atrakcie je predbežne naplánované na marec 2022. Realizácii projektu však budú predchádzať rokovania starostu Petržalky so správcom Chorvátskeho ramena, čiže Slovenským vodohospodárskym podnikom. Kladné stanovisko tiež musia vyjadriť aj Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky a Slovenský rybársky zväz. Odhadovaný termín ukončenia rokovaní bol stanovený na september tohto roka.

Dovtedy mestská časť vypracuje prevádzkový poriadok, ktorý bude okrem iného definovať pravidlá a výšku poplatku pri zapožičaní člnu, spôsob financovania aj bezpečnostné normy pri plavbe.

Mólo pri Antolskej

„Časť, ktorú chceme vymedziť pre malé bezmotorové plavidlá, nebude dotknutá výstavbou električky a má slúžiť na pokojnú rekreáciu pre širokú verejnosť,“ povedal miestny poslanec Matúš Repka, hlavný predkladateľ návrhu.

Na ukotvenie plavidiel by malo slúžiť najmä prístavné mólo pod mostom pri nemocnici Antolská, ktorý poslanci vytypovali ako vhodnú lokalitu vzhľadom na dobrý prístup aj polohu. Člnkovanie podľa nich prinesie obyvateľom aj návštevníkom viaceré benefity. Nepôjde iba o letnú romantiku pri plavbe pomedzi lekná, účelom má byť aj náučné spoznávanie miestnej fauny a flóry z inej, ako pešej perspektívy.

Poslanci v kontexte projektového zámeru hovoria aj o lepšom športovom a rekreačnom vyžití Chorvátskeho ramena. Samozrejme, opäť s čo najväčším ohľadom na ochranu prírody.

Viac o miestach na relax v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM