Nina Táborská Rôzne

Čítanie vonku v Bratislave? Vieme kde, aj aká je ponuka letných čitární

Letné počasie možno väčšinu z vás láka k vode, no sem-tam je dobré skovať sa na chvíľku pred slnkom a vychutnať si dobrú knihu na čerstvom vzduchu v príjemnom tieni. Ani denná tlač a časopisy nie sú na zahodenie. Viete, kde si môžete nerušene čítať či požičať si titul, ktorý chýba vo vašej knižnici?

Ilustračný obrázok k článku Čítanie vonku v Bratislave? Vieme kde, aj aká je ponuka letných čitární
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Medická záhrada

Staromestská knižnica sprístupnila Bratislavčanom už tradične svoju letnú čitáreň v Medickej záhrade. Knižnica je vám k dispozícii sedem dní v týždni, v čase od 10.00 do 18.00 hodiny. Ponúka celkom 74 titulov domácej aj zahraničnej literatúry, množstvo časopisov a magazínov, nájdete tu tiež dennú tlač. Okrem toho sa môžete na mieste pripojiť aj na bezplatnú wifi.

Okrem toho, si môžete zadarmo požičať domov niektorú z kníh zo samoobslužnej knižnice. Tá funguje systémom prines, požičaj a vráť. Nemusíte však darovať knihu, aby ste si mohli odniesť domov nejakú, ktorá vás zaujme.

Knižnica bude otvorená do konca augusta. Záštitu nad letnou čitárňou v Medickej záhrade prevzal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, s podporou Ústrednej knižnice SAV a občianskych dobrovoľníkov, ktorí zabezpečujú chod dennej prevádzky.

Ak vás zaujíma, aký vás program počas leta čaká v Medickej, prečítajte si tiež: V Medickej záhrade sa otvára čitáreň. Pripravené je Čítanie v tráve, tvorivé dielne, či bábkové divadlá

Čitáreň U červeného raka

Čitáreň U červeného raka pod Michalským mostom je oddychovým miestom pre Bratislavčanov aj návštevníkov mesta. Ako informuje Mestská knižnica v Bratislave, ktorá letnú prevádzku sprístupňuje, čitáreň sa pôvodne nazývala záhrada U červeného raka. Toto miesto je aj dnes zelenou oázou v Starom Meste.

K dispozícii je vám do konca augusta množstvo časopisov a novín a okrem toho aj pravidelný kultúrny program, ktorý začína vždy o 18.00 hodine. Najbližší utorok sa môžete tešiť na Luciu Siposovu a jej titul S láskou Anča Pagáčová – Nadhľad, irónia a svojský humor v románe o uletenom a ulietanom vzťahu Anče s nevypočítateľným Gašparom. Večerom sprevádza moderátor Dado Nagy, knižné novinky sú vždy sprevádzané živou hudbou.

Čitáreň s wifi je otvorená každý pracovný deň od 10.00 do 20.00 hodiny a počas soboty od 10.00 do 18.00. Viac sa dozviete TU.

Ďakujem sused

Námestie pred Starou tržnicou sa vďaka projektu jej revitalizácie s názvom “Mestské centrum Stará tržnica” a Aliancii Stará Tržnica mení na príjemné miesto, kde nepribudli len nové kvety a príjemná terasa. Vďaka projektu Ďakujem sused tu pribudla tiež lavička s búdkou a s knihami. Stačí si sadnúť a čítať.

Aj staré knihy chcú totižto ešte žiť. „Ďakujem, sused“ je názov projektu malých verejných knižníc so starými knihami, ktoré inak ležia zabudnuté v susedských policiach. Verejná knižnica funguje na princípe: požičaj, prečítaj vráť alebo vymeň. Navyše, ak vás prepadne smäd, osvieženie nájdete hneď oproti.

Prečítajte si tiež: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to! Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu

Čitáreň v Medickej záhrade
8
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM