Rôzne

Chystáte sa oddychovať na hory? Za víkendové pobyty si priplatíme

Príplatky za prácu počas sobôt a nedieľ, ktoré nedávno schválil parlament, sa premietnu najmä do zvýšených cien víkendových pobytov.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa oddychovať na hory? Za víkendové pobyty si priplatíme
6
Galéria

Zdali sa vám doteraz víkendové pobyty na Slovensku drahé? Ak áno, určite vás nepoteší správa, že hotely a penzióny pôjdu s cenami opäť nahor. Dôvodom sú nové príplatky za víkendovú prácu, ktoré iba nedávno schválil parlament.

Ceny stúpnu o 30%

Zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a cez víkendy najviac zasiahnu zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Ubytovacie i reštauračné služby totiž turisti prirodzene a logicky vyhľadávajú hlavne počas sviatkov a víkendov.

„Zavedenie mzdového zvýhodnenia za prácu v sobotu a v nedeľu je novým opatrením, ktoré bude mať najväčší podiel na celkovom zvýšení ceny práce v podnikoch cestovného ruchu. To sa premietne aj do celkového zvýšenia nákladov, čo budú musieť podniky cestovného ruchu premietnuť do cien za služby,“ uvádza na svojej webovej stránke Zväz cestovného ruchu SR.

V prípade hotelov, penziónov, reštaurácií a kúpeľných zariadení zavedenie tohto zvýhodnenia znamená zvýšenie ceny služieb až o 30%.

Ak sa zvýšenie ceny víkendovej práce premietne do ceny ubytovania, narastie cena v priemere o 9 eur, čo je pri priemernej cene ubytovania 27,5 eur (údaj Štatistického úradu SR za obdobie január až jún 2017) viac ako 30% navýšenie. Najmä pri víkendových pobytoch tak budeme musieť siahnuť hlbšie do peňaženky.

Vysoké Tatry
6
Galéria
Zdroj: TASR , Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM