Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na huby? Držte sa TÝCHTO rád, ochránia vás pred OTRAVOU!
15
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Chystáte sa na huby? Držte sa TÝCHTO rád, ochránia vás pred OTRAVOU!

Každý rok sa na Slovensku hubami otrávia desiatky ľudí. Ktoré hodiť do košíka a ako ich správne skladovať?

Rôzne Správy
Rôzne Správy

Chystáte sa na huby? Držte sa TÝCHTO rád, ochránia vás pred OTRAVOU!

Každý rok sa na Slovensku hubami otrávia desiatky ľudí. Ktoré hodiť do košíka a ako ich správne skladovať?

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na huby? Držte sa TÝCHTO rád, ochránia vás pred OTRAVOU!
15
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Najdôležitejšie je preto zbierať len huby, ktoré človek pozná. Informuje o tom Národný portál zdravia patriaci pod Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Na čo sa zamerať?

„Ak nie ste skúsený hubár, zamerajte sa len na hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby,“ zdôraznil portál. Tiež nie je vhodné ochutnávať surové huby.

Huby sa tiež podľa portálu nemajú skladovať v igelitových alebo mikroténových vreckách. Aj jedlé huby sa môžu v niektorých prípadoch pri nesprávnom skladovaní zmeniť na jedovaté.

Huby je potrebné vždy dostatočne tepelne upraviť. „Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby,“ vysvetlil portál.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Martina Zelenayova

Kto ich nemá konzumovať?

Deti do šiestich rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby. Pre deti môže byť smrteľné už veľmi malé požité množstvo.

„Rozmrazené huby znovu nezamrazujte. Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch,“ spresnil portál.

Dodal, že hubové jedlá sú ťažko stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo väčších množstvách, ani ich konzumovať vo večerných hodinách.

„Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky,“ skonštatoval portál.

Tip redakcie + RECEPT

Ak neviete, aký víkendový obed si najbližšie doprajete a máte chuť na poriadne mäso, máme pre vás lahôdku. Rozhodne vám odporúčame panenku. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov a nikdy nesklame. Vyskúšajte spojenie s prosciuttom, brusnicami a hríbami. Táto chuť vás zaručene dostane!

Celý recept s postupom nájdete TU.

Huby 2020
15
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín