red . Správy

Časová schránka z Michalskej veže je OTVORENÁ: Čo v nej ukryli pred 176 rokmi?

V lete sa začala rekonštrukcia Michalskej veže, súčasťou ktorej je aj obnova sochy svätého Michala Archanjela. Práve v nej bola uložená 176 rokov stará časová schránka.

Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Bratislavčania v stredu (20. 10.) s napätím sledovali prostredníctvom live prenosu otvorenie 176 rokov starej časovej schránky, ktorá bola uložená v soche svätého Michala Archanjela. Obsah schránky a stav, v akom sa predmety zachovali, prekvapili primátora Bratislavy, aj skúsených archivárov.

Čo ukrývala časová schárnka?

V rámci generálnej rekonštrukcie Michalskej veže z jej strechy sňali aj sochu svätého Michala Archanjela. Podľa zachovaných dokumentov mala byť do hlavy plastiky vložená pri jej doteraz poslednej rekonštrukcii v roku 1845 časová schránka s cenným obsahom.

V mestskom archíve sa zachovali písomné dokumenty z roku 1845, ktoré popisujú, čo všetko by sa v časovej schránke malo nachádzať. „Mestský archivár Jakub Gürth spravil zápisnicu, kde veľmi podrobne napísal všetko, čo tam objavili a všetko, čo tam vložili. Vieme, čo by tam malo byť, samozrejme, ak sa to zachovalo,“ povedal pred otvorením časovej schránky autor archívneho výskumu Patrik Baxa.

Schránku otvoril akademický sochár a reštaurátor kovov Stanislav Kožela. Následne ju prevzal historik Patrik Baxa a postupne začal odhaľovať jej obsah.

Ukrývala dobové platidlá bankocetle, zabalené mince, zapečatenú kapsulu s relikviami deviatich svätých z prvých storočí (päť pozostatkov žien a štyri pozostatky mužov), zoznam vonkajšej mestskej rady, dokument z pôvodnej schránky z roku 1758, dokument, ktorý vytvorili štyria zhotovitelia strechy veže, novo vydané výmenné lístky a iné pergamenové písomnosti.

„Pri tejto stavbe sme použili ruku a usilovnosť a s pomocou Božou sme túto vežu vyviedli do výšky. Vy, ktorí tento list nájdete a prečítate, spomeňte si na zomrelých a pomodlite sa za trpiace duše v očistci,“ píše sa na dokumente od zhotoviteľov strechy veže.

Všetky predmety boli vo veľmi dobrom stave. Niektoré dokumenty – pergameny však nebolo možné na mieste otvoriť. Otvorené budú neskôr odborne. Malo by ísť o listinu z roku 1758 popisujúcu vtedajšiu vládnu elitu – Máriu Teréziu, jej manžela Františka Štefana a „otcov mesta“: richtára a mešťanostu. Dokument uvádza aj zmeny, ktoré sa vykonali počas renovácie veže.

Predmety budú po odbornom posúdení a ošetrení vystavené v prostredí starej radnice, aby si ich obzrela aj verejnosť.

Článok pokračuje pod galériou.

Otvorenie 175-ročnej časovej schránky nájdenej v soche Archanjela Michala z Mich
8
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Odkaz pre ďalšie generácie

Keď sa v roku 2022 dokončí rekonštrukcia veže, bude naspäť osadená aj socha a s ňou aj časová schránka s novými odkazmi dnešnej doby. O tom, či sa niektoré predmety vrátia do schránky, budú odborníci ešte diskutovať.

O novom obsahu schránky budú rozhodovať spolu s Múzeom mesta Bratislavy a Krajským pamiatkovým úradom aj Bratislavčanky a Bratislavčania. „Máme iniciatívu, aby nám ľudia posielali svoje tipy. Najlepších päť z nich vyberieme a jeden odhlasujú ľudia,“ vysvetlil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Svoje tipy môžete zasielať SEM.

Rekonštrukcia Michalskej veže

Rekonštrukčné práce na Michalskej veži majú trvať 18 mesiacov. Opravou má prejsť samotná stavba i všetky jej kameňosochárske a výzdobné prvky vrátane sochy svätého Michala Archanjela aj dvoch zvonov.

Reštaurovanie sa týka tiež ciferníkov hodín, všetkých kamenných a reliéfnych prvkov i olovenej tabule nad bránovým vchodom. Po ukončení generálnej obnovy má vzniknúť v jej priestoroch nová stála expozícia. Zachovaná bude aj vyhliadková funkcia.

Veža je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy.

Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM