Rôzne Správy

Tínedžer zastrelil v Bratislave dvoch mladých ľudí: Jeden bol študentom Univerzity Komenského

Univerzita odsúdila nenávisť voči sexuálnym menšinám a vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým.

Ilustračný obrázok k článku Tínedžer zastrelil v Bratislave dvoch mladých ľudí: Jeden bol študentom Univerzity Komenského
26
Galéria

Jednou z obetí stredajšej (12. 10.) streľby na Zámockej ulici v Bratislave bol študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti.

Smrť študenta

Dnes máme dve veľmi smutné správy. Jednou z obetí včerajšej streľby na Zámockej ulici v Bratislave je Matúš Horváth, študent Filozofickej fakulty. Druhou smutnou správou je, že motívom vraždy bola podľa dostupných informácií nenávisť. Je desivé, kam až môže dospieť šírenie nenávisti voči ľuďom, ktorí sa previnili iba tým, že sú iní,“ uvádza univerzita na sociálnej sieti.

Univerzita ďalej píše, že je ešte desivejšie, ak niekto na takejto nenávisti získava politické body.

Toto nesmie pokračovať! Vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým. Ak sa chcete pripojiť, kondolenčná kniha bude k dispozícii vo vestibule historickej budovy na Šafárikovom námestí,“ uzatvára univerzita.

Streľba pred gay barom

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

Motív: Nenávisť

Pravdepodobným motívom tragickej streľby bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie. Vo štvrtok to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie. Obávam sa toho, aby podobné činy nepokračovali, pretože slová majú svoju váhu,“ priblížil Lipšic. Vyšetrovanie je podľa jeho slov v počiatočnej fáze a vykonávajú sa úkony, ktoré by vedeli dokresliť motív strelca.

V týchto okamihoch sa vypočúvajú ďalšie osoby, zabezpečujú sa dôkazy. Budú sa robiť ďalšie invazívne a procesné úkony tak, aby mohol byť tento čin čo najkomplexnejšie vyšetrený,“ dodal špeciálny prokurátor. Zatiaľ podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by strelec svoje obete poznal.

Priblížil, že polícia po skutku pátrala po strelcovi a vedela ho lokalizovať. „Predtým, ako bol zadržaný, pravdepodobne spáchal samovraždu,“ do­dal.

Monitorujeme veľmi podrobne rôzne internetové fóra, práve preto, aby sa v budúcnosti mohlo podobnému útoku zamedziť. Stopercentné to nie je nikdy. Sú rôzne anonymné fóra, kde je veľmi ťažké sa dopátrať k identite osôb, ktoré komunikujú,“ doplnil. Množstvo ľudí na internete podľa jeho slov síce komunikuje nenávistné prejavy, ale nejdú ich uskutočniť.

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
26
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM