Alexandra Húsková Rôzne

Chceli by ste mať vlastný bunker? Za pár stoviek eur si ho od štátu môžete odkúpiť

Ministerstvo obrany sa už niekoľko rokov "zbavuje" bunkrov, čiže objektov ľahkého opevnenia. Záujem o ich odkúpenie majú najmä nadšenci vojenskej histórie, ktorí priestory upravia na malé múzeá a slúžia tak verejnosti. Ministerstvo plánuje odpredať všetky zo 192 bunkrov.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste mať vlastný bunker? Za pár stoviek eur si ho od štátu môžete odkúpiť
Zdroj: Dnes24.sk

Ľahké opevnenie prezývané aj Ropík je ľudový názov pre železobetónový odolný objekt ľahkého opevnenia. Vznikli v rámci v rámci výstavby Československého opevnenia.

Ľudové označenie “Ropík” vzniklo už v druhej polovici tridsiatych rokov podľa skratky ROP (Riaditeľstvo opevňovacích prác).ROP výstavbu riadilo a zadávalo externým stavebným firmám.

Bunkre sa predávajú od roku 2009. Pre MO SR ide o nadbytočný majetok, ktorý už nebude používať. Bunkre by mohli plniť vzdelávaciu úlohu. „Predaj je realizovaný v zmysle zákona. Ministerstvo obrany SR si neplánuje ponechať žiadne opevnenie,“ uviedla Martina Balleková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

O prevod vlastníctva žiadajú obvykle fyzické osoby s väzbou na vojenskú históriu.

Ministerstvo obrany SR malo v správe 192 stálych ľahkých opevnení (SĽO). Do dnešného dňa sa realizoval odpredaj SĽO :

  • 41 darovaní samosprávam (SĽO Jesenské, SĽO Gajary, SĽO Zohor, SĽO Záhorská Ves),
  • 10 predajov
  • v súčasnej dobe sa na základe výsledkov osobitného ponukového konania pripravuje uzatvorenie štyroch kúpnych zmlúv na prevod vlastníctva

V ponuke boli bunkre rôznej veľkosti na území celého Slovenska. Na začiatku januára bola uzávierka pre bunkre na Záhorí, kde sa dalo kúpiť malé opevnenie za necelých dvesto eur, v bratislavskej Petržalke bol ponuke aj dvojposchodový bunker za vyše dvadsaťtisíc eur. V ponuke boli aj bunkre v Devínskej Novej Vsi, či v Malých a Veľkých Levároch.

V súčasnosti sa záujemcovia môžu uchádzať o bunkre na východe Slovenska v okresoch Michalovce, Humenné, Trebišov, či v Rožňave. Zoznam ponúkaných objektov a uzávierky nájdete TU.

Prečítajte si aj:

Zrekonštruovaný bunker na Kamzíku je jeden z najkrajších. Kedy ho môžete navštíviť?

Chceli by ste si kúpiť niečo zaujímavé? Ministerstvo obrany SR odpredáva bunkre

Zdroj foto:foto.men­sa.vx.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM