Alexandra Húsková Rôzne

Chceli by ste si kúpiť niečo zaujímavé? Ministerstvo obrany SR odpredáva bunkre

V súčasnosti je na predaj vyše 50 opevnení a 14 ženijných úkrytov na Slovensku. Mnoho z nich sa nachádza aj v okolí Bratislavy a na Záhorí. Pre MO SR ide o nadbytočný majetok, ktorý už nebude používať. Bunkre by mohli plniť vzdelávaciu úlohu.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste si kúpiť niečo zaujímavé? Ministerstvo obrany SR odpredáva bunkre
Zdroj: Dnes24.sk

MO SR ponúka na predaj (formou osobitných ponukových konaní a elektronických aukcií) vyše 50 opevnení a 14 ženijných úkrytov.

Niektoré bunkre Ministerstvo obrany SR bezodplatne previedlo na obce, ktoré o to požiadali. V súčasnosti už nie je dôvod na ich udržiavanie v správe rezortu obrany.

„Pre rezort obrany je prioritou, aby tieto historické vojenské stavby, ktoré mali slúžiť pri obrane spoločného štátu Slovákov a Čechov, pripomínali minulosť a slúžili čo najširšej verejnosti,“ uviedol pre Bratislava24.sk Matej Neumann z Tlačového oddelenia MO SR.

Nevyužívané vojenské bunkre tak môžu plniť aj dôležitú vzdelávaciu úlohu.

Podmienky a podrobný opis objektov sú zverejnené na www.ropk.skTU.

Na zozname nájdete objekty v Devínskej Novej Vsi, Záhorskej Bystrici, Stupave, Vysokej pri Morave, Malých a Veľkých Levároch a ďalších mestách Slovenska. Ceny sa pohybujú od 200 eur až po niečo vyše 6 tisíc eur. Jednotlivé objekty majú zverejnené aj konkrétne termíny obhliadok.

Stále ľahké opevnenia boli na území bratislavského predmostia budované už od roku 1933. Opevnenia na Záhorí boli postavené v roku 1938 v súvislosti s pripojením Rakúska k Nemecku.

Prečítajte si aj: Na bratislavskom Kamzíku otvoria bunker z obdobia 1.svetovej vojny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM