Samospráva

Chátrajúci skelet bývalej Snežienky zbúrajú do konca roka

Kedysi slávna reštaurácia Snežienka na Železnej studienke už roky chátra. Predstavitelia samosprávy hľadajú riešenie, čo s tým.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúci skelet bývalej Snežienky zbúrajú do konca roka
12
Galéria

Skelet je totiž v takom strašnom stave, že ohrozuje návštevníkov tejto obľúbenej bratislavskej lokality. Po dlhých rokoch dohadovania sa je už jasné, že skelet sa bude búrať a mestská časť Nové Mesto pozná aj víťaza ideovej urbanisticko-architektonickej súťaže na novú podobu tejto niekdajšej obľúbenej výletnej reštaurácie.

200-tisíc eur na búranie

O tom, či skelet zbúrať alebo nie, sa tiež viedli dlhé debaty, no dnes už vieme, že do konca roka nebezpečný skelet zmizne. Mestská časť Nové Mesto na to dostala dotáciu od vlády vo výške 200-tisíc eur. Najskôr však potrebuje projektovú dokumentáciu len na samotné búracie práce. Toto treba stihnúť do konca tohto roka. Ak sa tak nestane, samospráva o financie príde.

Budúca podoba Snežienky neistá

Napriek tomu, že mestská časť už pozná aj víťaza súťaže, to, ako bude v skutočnosti reštaurácia napokon vyzerať, nie je úplne isté.

Názory verejnosti, ale aj samotných poslancov na víťazný projekt sa veľmi líšia. Nespokojnosť s víťazným projektom vyslovil miestny a zároveň mestský poslanec za Nové Mesto Martin Vlačiky, ktorý bol jedným z členov poroty: „Návrh, ktorý nakoniec vyhral, u mňa získal v hodnotení len 40% a to nielen pre vzhľad, ktorý sa mi nepáčil, ale hlavne kvôli odhadovanej cene, ktorá vyšla aj s búraním starého skeletu na 2,45 milióna eur. Mnou preferovaný variant prízemnej budovy za 730-tisíc eur skončil nakoniec v celkovom poradí ako štvrtý.“

Ako dodáva Martin Vlačiky, za týchto okolností mestská časť bude len ťažko hľadať koncesionára.

Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Odborné kritériá

Architekt Peter Vaškovič, ktorý je aj zástupcom starostu Nového Mesta, súťaž a jej výsledky obhajuje. „Mestská časť BA-NM ako vyhlasovateľ verejnej anonymnej ideovej urbanisticko-architektonickej súťaže na Revitalizáciu lokality „Snežienka“ pripravila súťažné podmienky v úzkej spolupráci so Slovenskou komorou architektov. Porovnávať, nebodaj hodnotiť výšku predpokladaných investičných nákladov na základe ideovej urbanisticko-architektonickej štúdie je pre mňa úplným diletantizmom.“

Ďalšia súťaž

Budúca podoba reštaurácie je napriek tejto súťaži stále veľkou neznámou. Samospráva totiž vyhlási obchodnú verejnú súťaž, ktorou bude hľadať staviteľa. Projekt sa ešte môže meniť. „Stretli sme sa s architektmi, ktorí sú autormi víťazného návrhu a zistili sme, že sú ochotní o projekte rokovať. Podľa mňa ho totiž treba zreálniť. Do takto finančne náročného projektu, ako je zatiaľ navrhnutý, nik nepôjde ,“ uzatvára Martin Vlačiky.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM