Samospráva

Zo Snežienky vytvoria ikonickú architektúru

Architektonická súťaž na oživenie obľúbene rekreačnej lokality už má víťaza. Ruinu reštaurácie nahradí drevostavba.

Ilustračný obrázok k článku Zo Snežienky vytvoria ikonickú architektúru
5
Galéria
Zdroj: Kuklica Smerek architekti

Ideová urbanisticko-architektonická súťaž na novú podobu výletnej reštaurácie Snežienka na Železnej studničke, vrátane návrhu na revitalizáciu jej zázemia, už pozná najlepší návrh.

Jeho autormi sú architekti Martin Smerek, Peter Kuklica a Juraj Hubinský. Rozhodla o tom porota zložená zo zástupcov mestskej časti Nové Mesto a Slovenskej komory architektov, s pomocou konzultantov z Mestských lesov a Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Torzo pôvodnej budovy obľúbenej výletnej reštaurácie stojí vedľa dolnej stanice lanovky na Kamzík na križovatke viacerých ciest v lesoparku.

Víťazný návrh ako drevostavba

Na prízemí víťazného návrhu sa nachádza reštaurácia, infocentrum s viacúčelovou sálou a požičovňa bicyklov, so servisom pre cyklistov. Na poschodí bude galéria, študovňa a detská herňa. Ich spojením môže vzniknúť veľký priestor vhodný pre väčšie akcie , ako sú napríklad prednášky o prírode a konferenčné podujatia.

Počíta sa aj so zachytávaním dažďovej vody a jej využívaním na splachovanie toaliet a zavlažovanie zelene.

Navrhnuté riešenie budovy ako drevostavby môže významne minimalizovať negatívne vplyvy výstavby. Ako „skladačka“ môže vzniknúť z prvkov zhotovených mimo lokality výstavby.

Ikonická, ale drahšia architektúra

Podľa predsedu súťažnej komisie Petra Vaškoviča bolo významným faktorom aj to, že návrh ponúkol vytvorenie „ikonickej architektúry“, t. j. nového reprezentatívneho objektu, ale aj nového „genia loci“, ktorý by bol jasne identifikovateľný s lokalitou Snežienka.

Jednoznačne a principiálne oceneným bol návrh „horizontality“ navrhnutej novej terasy, ktorá by, okrem komunikačných možností a príležitostí, ponúkla aj možnosti ochrany návštevníkov pred nepriazňami počasia.

Členovia poroty však vyjadrili aj obavu, že objekt môže byť vzhľadom na kvalitné materiálové riešenie finančne náročnejší.

Budova bývalej reštaurácie Snežienka
12
Galéria

Ďalšie návrhy a odmeny

Na druhom mieste sa umiestnil návrh architektov Zuzany Benkovej, Andreja Kociana a Tomáša Lučkaniča. Okrem iného obsahuje návrh vytvorenia nového verejného priestoru – prírodného amfiteátra. Porota ocenila, že v ňom boli funkčne, aj objektovo oddelené prevádzky verejných služieb od prevádzok komerčných.

Tretiu priečku súťaže obsadil návrh, ktorý vypracovali architekti Martin Donoval, František Dorko, Zuzana Kopiláková, Pavol Vadkerti a Marek Kľučár. Porota ocenila veľkú variabilitu navrhnutých priestorov, ktoré sa dajú bez väčších problémov prispôsobovať aktuálnym potrebám návštevníkov budovy a jej zázemia. Súťažná komisia navrhla udeliť aj tri odmeny.

Oživenie Snežienky

Súťažné podmienky si vyzdvihlo 47 záujemcov, víťaza vyberala súťažná komisia z trinástich odovzdaných návrhov. Zámer vyhlásenia verejnej anonymnej súťaže návrhov na najvhodnejšie riešenie oživenia a obnovy, respektíve novostavby objektu „Snežienka“ a jeho bezprostredného zázemia v rekreačnej lokalite Železná studnička koncom septembra schválilo novomestské miestne zastupiteľstvo.

Samospráva rieši aj osud chátrajúceho skeletu bývalej obľúbenej reštaurácie. Pri rokovaniach s vedením Bratislavy a samosprávneho kraja magistrát aj župa potvrdili záujem finančne pomôcť pri jeho odstránení.

V roku 2006 ruiny Snežienky prenajali vtedajší novomestskí poslanci spoločnosti Snowdrop na 99 rokov, pričom firma tu chcela postaviť hotel.

„Bol som proti výstavbe viacpodlažného hotela ešte ako aktivista a po nástupe do funkcie starostu som ho definitívne zastavil,“ spomína starosta Rudolf Kusý. Keď nájomca prestal platiť nájom, samospráva od zmluvy odstúpila a odvtedy sa o torzo stará sama.

Ako mohla vyzerať Snežienka
4
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM