Rôzne Správy

Chátrajúca nemocnica na Zochovej sa zmení na LUXUSNÚ rezidenciu. Projekt už má povolenia

Aj keď byty nebudú pre "obyčajných smrteľníkov", je dobré, že sa zanedbávaná Národná kultúrna pamiatka nerozpadne.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúca nemocnica na Zochovej sa zmení na LUXUSNÚ rezidenciu. Projekt už má povolenia
3
Galéria
Zdroj: A1 Architecture

Nemocnicu na Zochovej opúšťalo množstvo Bratislavčanov v perinke a kočíku. Bola to totiž známa pôrodnica. V posledných rokoch budova však pripomínala dom duchov. Hoci je od roku 1980 Národnou kultúrnou pamiatkou, chátrala a pomaly sa rozpadávala.

Dobrá adresa

Teraz jej však svitá nová nádej a je už takmer isté, že definitívne nespustne. V blízkej dobe by sa mala totiž premeniť na bytový dom, lepšie povedané – luxusnú rezidenciu. Komplex budov vlastní spoločnosť Zochova 7 s.r.o., spojená s architektom Branislavom Kaliským, spoluautorom Eurovea alebo Blumentalu.

Ako informoval portál YIM.BA prvé čistenie budovy sa realizovalo v lete 2020. Vtedy tiež objekt zabezpečili proti vniknutiu vandalov. Na konci roka 2020 odštartovali povoľovacie procesy k projektu rekonštrukcie na nadštandardný polyfunkčný súbor.

Po vyše roku a pol od oznámenia prvých konkrétnejších informácií došlo až teraz k výraznejšiemu posunu – development získal územné rozhodnutie o umiestnení stavby. Potvrdený bol aj súlad s Územným plánom Hlavného mesta SR Bratislava. Nakoľko začalo konanie približne len pred mesiacom, ide o expresné vydanie stanoviska,“ uvádza YIM.BA.

Návrh získal viaceré súhlasné stanoviská, pripomienky mal však Krajský pamiatkový úrad, ktorý požaduje, aby sa v ďalšom stupni dokumentácie rozpracoval materiálovo-farebný návrh strešného plášťa objektu, ale aj riešenie nových architektonických prvkov a obvodového plášťa prístavby.

Majú sa tiež zachovať všetky historické vrstvy omietok aj tvaroslovné architektonické prvky fasády. Zachované by tiež mali byť zelené plochy predzáhradiek s pôvodným historickým plotom.

Po územnom rozhodnutí bude projekt žiadať o stavebné povolenie, teda o zelenú k výstavbe,“ dodáva YIM.BA.

Luxusné byty aj galéria

Nadštandardný polyfunkčný komplex bude okrem bývania ponúkať aj občiansku vybavenosť. Dostavať by sa malo nové obytné podkrovie s posuvným prestrešením. Súčasťou komplexu bude aj moderná vstavba, ktorá nadviaže na Zochovu X. V projekte nechýbajú ani podzemné garáže.

Zatiaľ sa v luxusnom komplexe ráta s približne 70 bytmi vrátane apartmánov. Vnútroblok by mal byť plný zelene.

K službám bude podľa plánov staviteľa patriť raňajkáreň spojená s pekárňou, cukráreň, archív vín a na ploche okolo 900 metrov štvorcových by mala vzniknúť galéria moderného umenia.

Projekt vyzerá na prvý pohľad luxusne a taký aj bude. Pravdepodobne sa zaradí medzi najdrahšie v hlavnom meste.

Chátrajúca budova by mala radikálne zmeniť svoj vzhľad už na prelome rokov 2023 a 2024.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Bývalá nemocnica na Zochovej bude luxusnou rezidenciou
3
Galéria
Zdroj: A1 Architecture
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM