Eva Sládková Správy Samospráva

Chaos v opatreniach: To, čo mesto zakáže, mestské časti povolia

Na pomyselnom COVID semafore Bratislavy svieti od minulého týždňa červená. Niektoré akcie sa rušia, iné nie. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Chaos v opatreniach: To, čo mesto zakáže, mestské časti povolia
7
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Bratislava tvrdí, že farby na semafore prepína na základe komplexného vyhodnotenia epidemiologických dát. „Dáta z posledných dní potvrdili, že epidemiologická situácia sa v Bratislave zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy,“ napísala minulý týždeň v tlačovej správe hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Ukazovatele

Mesto zrušilo niektoré svoje akcie, čo spôsobilo napríklad hudobníkom z kapely Preßburger Klezmer Band riadne vrásky na čele. O to väčšie bolo ich prekvapenie, keď im mestská časť Staré Mesto ponúkla náhradný termín koncertu. Ukázalo sa totiž, že na organizovanie podujatí v meste máme niekoľko metrov. Mestské akcie sa zrušili. Také, čo organizujú mestské časti nie, rovnako ako akcie komerčných subjektov.

Je pravdou, že najviac prípadov koronavírusu denne pribúda v Bratislave, no i tak je počet aktívnych ochorení nízky. Zaujímalo nás teda, ktoré dva ukazovatele to spôsobili, že Bratislava prepla na červenú. Požiadali sme mesto o konkrétne čísla a porovnanie s minulými týždňami, no nedozvedeli sme sa to.

„Zo štyroch sledovaných ukazovateľov prekročili hodnoty červenej fázy epidémie ukazovatele incidencia a prevalencia,“ povedala pre Bratislava 24 hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. Podrobnosti teda nevieme, len že sa počet chorých na tisíc obyvateľov zvýšil.

Chaos

Prečo sa teda niektoré podujatia rušia a iné nie? Prečo je niekde zakázané to, čo je o pár metrov ďalej povolené? Na nejasnosti sa sťažujú aj zástupcovia mestských častí Bratislavy.

„Máme pocit, a podobne to vnímajú aj starostovia iných mestských častí, že mesto nás dostatočne neinformuje a nekoordinuje s nami svoje opatrenia. Nemožno sa potom čudovať, že je chaos a aj panika,“ vraví vicestarostka Petržalky, ktorá je zároveň župnou poslankyňou Lýdia Ovečková s tým, že Petržalka sa zatiaľ rozhodla zrušiť len svoje akcie pre seniorov a aj to len na mesiac september. Iné podujatie neruší. Aktivity tretích strán nebude obmedzovať vôbec.

Mesto však kritiku odmieta. „S mestskými časťami o potrebných opatreniach aktívne komunikujeme v snahe koordinovať zavádzanie vybraných opatrení do praxe,“ tvrdí hovorkyňa Katarína Rajčanová.

Uvidíme teda, ako sa bude situácie vyvíjať v nasledujúcich dňoch.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM